Άμεση αντίδραση του Δήμου Μυκόνου στις δηλώσεις Βαλαβάνη για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη

Άμεση αντίδραση του Δήμου Μυκόνου στις δηλώσεις Βαλαβάνη για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη

 

 

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την σημερινή συνεδρίαση του στις εξαγγελίες της κυβέρνησης διά στόματος της κας Βαλαβάνη για επικείμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.
 
 
Το θέμα έθεσε προ ημερησίας διατάξεως ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς και συζητήθηκε πρώτο κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός οικονομίας σε δηλώσεις της σήμερα το πρωί στον ant1 "αν πάνε η Μύκονος και η Σαντορίνη στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη δεν θα πάθουν κάτι. Αν δεν αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα δεν έχουμε λόγο υπάρξης ως κυβέρνηση".
 
 
Είναι ένα θέμα που πηγαινο-έρχεται κατά καιρούς αλλά στην προκείμενη γίνεται μια άλλη διαδικασία γιατί βάζουν τα δύο νησιά που θεωρούνται ως ναυαρχίδες μπροστά σε μια τέτοια διαδικασία. 
 
 
"Πλούσια γιατί χρησιμοποιείται ο όρος είναι τα νησιά που έχουν γιατρό, δασκάλους, υπαλλήλους του ΕΚΑΒ, δεν είναι πλούσια τα νησιά αναλόγως των εισπάξεών τους" ανέφερε ο Δήμαρχος τονίζοντας "οι εισπράξεις είναι ανάλογες και με τα έξοδα και με την φορολογία" θέση με την οποία συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο. 
 
 
Ο κ. Κουκάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια τέτοια πρόταση τίθεται "σχεδόν εκ του πονηρού" διότι δεν μπορεί να σταθεί στα συνταγματικά δικαστήρια, όπου ο Δήμος θα είναι ο πρώτος που θα την προσβάλει και θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. 
 
 
Την αναγκαιότητα να τονιστεί η νησιωτικότητα εξέφρασαν από όλες τις πλευρές τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία συνηγόρησαν να υπάρξει άμεση αντίδραση από την δημοτική αρχή απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αποφάσισαν ομόφωνα την σύσταση και αποστολή επιστολής αντίδρασης του Δήμου στην ενδεχόμενη πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ και σε συννενόηση και συνέργια με την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν. 
 
 
Όπως δήλωσε ο κ. Κουκάς από το πρωί βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για το θέμα. 
Ήδη με κοινή επιστολή τους προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Υπουργό Οικονομικών, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ζητούν κατεπείγουσα συνάντηση με τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη  και Γιάνη Βαρουφάκη, μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. 
 
 
Ειδικότερα, ζητείται από τους κκ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη να οριστεί συνάντηση μέχρι την Παρασκευή, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος.