Ανασκόπηση 2013 - Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς

Ανασκόπηση 2013 - Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς

 

 

 

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευση της νέας χρονιάς ας θυμιθούμε τα σημαντικότερα γεγονότα του 2013 για το νησί της Μυκόνου.  Ένας μίνι απολογισμός των σημαντικότερων θεμάτων που απασχόλησαν το νησί μας την χρονιά που πέρασε όπως παρουσιάστηκε μέσα από τις σελίδες της MYKONOS NEWS. Διαβάστε το πρώτο μέρος:
 

-Αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς, όσο και δυσάρεστο για τον τόπο μας, ήταν η επιβολή αργίας σε τρία κορυφαία στελέχη του Δήμου Μυκόνου. Τον Δήμαρχο Αθανάσιο Κουσαθανά Μέγα και τους Αντιδημάρχους Αλέξανδρο Βαμβακούρη και Θρασύβουλο Κοντομήτρο.  Κατά τα λοιπά η χρονιά που φεύγει ήταν από τις χειρότερες από πλευράς καθαριότητας. Τα σκουπίδια «έπνιξαν» το νησί το καλοκαίρι και τα προβλήματα της υπηρεσίας καθαριότητας αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά. 
 

-Η χρονιά «άνοιξε» με κακούς οιωνούς για τα δημοτικά δρώμενα με την αποχώρηση του Λευτέρη Σικινιώτη από τον συνδυασμό της δημοτικής πλειοψηφίας. «Δυστυχώς δεν είμαστε η Ενωμένη Μύκονος. Κρίμα γιατί δεν μπορέσαμε όλοι μαζί να πάμε το νησί στην θέση που του αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του μιλώντας για «αξιολύπητα αποτελέσματα» και για «ανύπαρκτη αποτελεσματικότητα» της Δημοτικής Αρχής.  Η αποχώρηση του κ. Σικινιώτη αν και έγινε με οξύτατη κριτική για τον συνδυασμό του κ. Μέγα, οι κακές γλώσσες λένε ότι ουσιαστικά ποτέ δεν έγινε αποδεκτή και ότι ο ανεξάρτητος σύμβουλος παρά τις κατά καιρούς έντονες αντιπαραθέσεις του με μέλη του συνδυασμού του, εξακολουθεί να στηρίζει τον συνδυασμό με τον οποίο εκλέχθηκε.
 

-Στα Περιφερειακά Δρώμενα, ένα νέο και ανερχόμενο, σύμφωνα με πολλούς, πρόσωπο στα κοινά, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, εξελέγη αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με την δέσμευση ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την ενότητα της Περιφέρειας, τα συμφέροντα των νησιωτών και την ανάπτυξη.
 

-Μέσα σε ένα χρόνο μνημονιακής διακυβέρνησης και δεσμεύσεων, παρά τις καταργήσεις πολλών οργανισμών και αισθητές υποβαθμίσεις άλλων η ΔΟΥ Μυκόνου κατάφερε να σταθεί ζωντανή. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου αλλά και των πολιτών που κινητοποιήθηκαν και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, η ΔΟΥ Μυκόνου συνέχισε την λειτουργία της παρά τις αρχικές δηλώσεις περί του αντιθέτου από την Κεντρική Διοίκηση.
 

-Τον Φλεβάρη σαν βόμβα έσκασε η απόφαση για την τριετή καταδίκη του πρώην Δημάρχου Μυκόνου κ. Χρήστου Βερώνη και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για μια απόφαση που σύμφωνα με τους κατήγορους αν και ποτέ δεν πάρθηκε βρέθηκε να υπάρχει υπογεγραμμένη. Η υπόθεση που εκτυλίχθηκε στις 30 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σύρου αφορούσε μία απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του 2007.
 

-Η χρονιά ξεκίνησε στραβά και στην εκπαίδευση, με βανδαλισμούς στο Γυμνάσιο. Όπως αποδείχθηκε κατόπιν έρευνας που διενεργήθηκε πίσω από τους βανδαλισμούς κρύβονταν μαθητές του σχολείου.
 

-Ο Φλεβάρης βρήκε το ΙΚΑ Μυκόνου υποβαθμισμένο από υποκατάστημα σε απλό γραφείο. Έκτοτε οι σημαντικότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στο υποκατάστημα της Σύρου και το ΙΚΑ Μυκόνου απλά έχει ρόλο μεσολαβητή.
 

-Μέσα στον Φλεβάρη μια σειρά από παράνομα τοποθετημένες πινακίδες μαζεύτηκαν από τους δρόμους και τα χωράφια του νησιού. Μετά από την σύσταση επιτροπής και τις προσπάθειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποκαταστάθηκε η τάξη για ένα διάστημα. Παρά όμως την υποτιθέμενη λειτουργία της Επιτροπής, αυτές εξακολούθησαν να φιγουράρουν και πάλι στους δρόμους το καλοκαίρι, ενώ και σήμερα υπάρχουν αρκετές αναρτημένες στα ίδια σημεία. Η Μύκονος αναδείχθηκε 2ο νησί στις Κυκλάδες στην τοποθέτηση παράνομων πινακίδων με 200. Τα σκήπτρα κατέκτησε η Πάρος με περισσότερες από 1000.
 

-Η εγκληματικότητα παίρνει κατά καιρούς φωτιά στο νησί. Έτσι τον Φλεβάρη είχαμε την εισβολή κακοποιών με καλάσνικοφ σε σπίτι στο Μαράθι. Ευτυχώς οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν οι δράστες δεν φάνηκε να έχουν ως στόχο την ληστεία, αλλά επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πολλαπλές οι κλοπές τόσο κατά την χειμερινή, όσο και την καλοκαιρινή χρονιά, την στιγμή που ο αριθμός των αστυνομικών ολοένα και μειώνεται στο νησί.
 

-Σημαντικά έργα καθυστέρησαν κι εφέτος. Παρά τις εξαγγελίες αλλά και την τοποθέτηση της ανάπλασης των Κάτω Μύλων στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου επί σειρά ετών, η εικόνα που παρουσίασε και φέτος η επονομαζόμενη από πολλούς Ακρόπολη της Μυκόνου ήταν δραματική. Μικρές παρεμβάσεις σημειώθηκαν μετά από ρεπορτάζ της MYKONOS NEWS ωστόσο δεν είναι αρκετές για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα αναβάθμισης της περιοχής.
 

-Μέσα στον Μάρτιο παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία Πολιτών της Μυκόνου για την ανακύκλωση. Η ανακοίνωση για την δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με σκοπό την ανακύκλωση έγινε στις 20 Μαρτίου και η εταιρία πήρε σάρκα και οστά λίγους μήνες αργότερα.
 

-Στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας είναι και οι αποκρατικοποιήσεις. Ανάμεσά τους το αεροδρόμιο που βρίσκεται σήμερα στην δεύτερη ομάδα των υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, αλλά και το νέο λιμάνι Μυκόνου.
 

-Στα τέλη Μαρτίου (29/3) βγαίνει η απόφαση του Εισαγγελέα η οποία παραπέμπει σε δίκη για το Οικονομικό Σκάνδαλο του Δήμου τέσσερις αιρετούς και τρεις υπαλλήλους. Η πρόταση του εισαγγελέα ζητά την παραπομπή του πρώην Δημάρχου Χρήστου Βερώνη, του δημάρχου Αθ. Κουσαθανά – Μέγα και των αντιδημάρχων Αλέκου Βαμβακούρη και Θρασύβουλου Κοντομήτρου. Οι τρεις υπάλληλοι σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα παραπέμπονται με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της ψευδούς βεβαίωσης, της υπεξαγωγής εγγράφων και της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Η τέταρτη υπάλληλος αθωώθηκε. Την λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνει κι ένας επιχειρηματίας που κατηγορείται για ψευδορκία και απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι κανένας από τους αιρετούς δεν κατηγορείται να υπεξαίρεση χρημάτων. Την πρόταση του εισαγγελέα θα ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα, βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
 

-Μέσα στον Απρίλιο δρομολογήθηκε ένα χρόνιο αίτημα τόσο της Ιεράς Μητρόπολης, όσο και όλων των Μυκονιατών. Πρόκειται για την ανακήρυξη αργίας την ημέρα εορτασμού του Πολιούχου της Μυκόνου Αγίου Αρτεμίου. Το θέμα κίνησε ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και Π.Σ. Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος μετά από επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών και συνάντηση με τον τότε Υπουργό κ. Στυλιανίδη, απέσπασε την δέσμευση του για την θεσμοθέτηση αργίας της 20ης Οκτωβρίου για το νησί της Μυκόνου.
 

-Μέσα στον χρόνο που πέρασε στο νησί ιδρύθηκε η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου με βασικό σκοπό να διαδώσει την Μυκονιάτικη κουζίνα, αλλά και να μας παρασύρει σε ένα ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων.
 

-Από τις όμορφες στιγμές της χρονιάς η αλυσίδα ανθρώπων στον γιαλό που χόρεψε συρτάκι και ζωντάνεψε μνήμες από τα παλιά. Η εκδήλωση «Γιαλό – Γιαλό με Μυκονιάτικο Χασάπικο» που διοργάνωσε ομάδα Εθελοντών Μυκόνου στα τέλη Απριλίου, απέσπασε το χειροκρότημα ντόπιων και τουριστών και τους ξεσήκωσε για να απολαύσουν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό.   
 

-Μία από τις πλέον δημοφιλής εκπομπές του πλανήτη οι Kardasians βρέθηκε για λίγες μέρες τον Απρίλιο στην Μύκονο στην διάρκεια γυρισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο νησί. Η γνωστή οικογένεια και τα 45 μέλη των τηλεοπτικών συνεργείων τους πραγματοποίησαν γυρίσματα σε παραλίες και άλλα σημεία της Μυκόνου ρίχνοντας τα φώτα των εκατομμυρίων θαυμαστών της στο νησί μας.
 

-Προβληματισμό προκάλεσαν την χρονιά που πέρασε τα προβλήματα που υπήρξαν με το νερό στο Φράγμα. Οι διαβεβαιώσεις των ανθρώπων της ΔΕΥΑΜ δεν φαίνεται να καθησύχασαν τους πολίτες οι οποίοι για μεγάλο διάστημα έβλεπαν το νερό στην βρύση τους να έχει πράσινο χρώμα και δυσοσμία. Για «εποχικό φαινόμενο» έκαναν λόγο τα μέλη της ΔΕΥΑΜ, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 

-Μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία ανέπτυξαν επιχειρηματίες της χώρας με σκοπό να καθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την γειτονιά τους και να την διατηρήσουν καθαρή την θερινή περίοδο. Έβαλαν όλοι μαζί χρήματα και δημιούργησαν παραδοσιακά ξύλινα καρότσια με τα οποία μετέφεραν τα σκουπίδια στα κοντέινερς του Δήμου. Η διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο, επαναλαμβάνονταν από νωρίς το πρωί και για όλο σχεδόν το εικοσιτετράωρο μέχρι τα τέλη της τουριστικής περιόδου.
 

-Μέσα στον Μάιο έπεσαν και οι υπογραφές για το κλειστό γυμναστήριο στην Καρδαμίδα. Οι εργασίες για το έργο δωρεά της οικογένειας της κυρίας Παναγιώτας Χανιώτη, χήρας Μάρκου Ιω. Χανιώτη, ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου.
 

-Στα τέλη Μαρτίου με απόφαση Δημάρχου ανέλαβε τρίτη αντιδήμαρχος στον Δήμο Μυκόνου η κα Ειρήνη Γρυπάρη. Η απόφαση κρατήθηκε σαν εφτασφράγιστο μυστικό αφού καμία αναγγελία της δεν έγινε από τον Δήμαρχο σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ έγινε μετά την παρέλευση σχεδόν δύο μηνών στις 2 Μαΐου 2013. Σύμφωνα με την απόφαση μεταξύ άλλων η κα Γρυπάρη τέθηκε αρμόδια για την καλή λειτουργία του Δημ. Σφαγείου αλλά και των παιδικών χαρών. Βέβαια η απόφαση δεν κράτησε για πολύ καθώς η ανακήρυξη της κας Γρυπάρη ως αντιδημάρχου στηρίζονταν σε στοιχεία της απογραφής του 2011. Ωστόσο όπως διευκρινίστηκε από το Υπουργείο οι Δήμοι που έχουν περισσότερους από 10.000 κατοίκους αφενός μεν δύναται να ορίσουν και τρίτο αντιδήμαρχο, αλλά από την νέα δημοτική περίοδο. Κάτι που σημαίνει μετά τις εκλογές του 2014. Έτσι η θητεία της τελικά τελείωσε πριν καλά – καλά ξεκινήσει. 
 

-Από αθλητικής πλευράς η χρονιά χαμογέλασε στον ΑΟ Μυκόνου ο οποίος μετά από το πρόσφατο στραβοπάτημα που τον έφερε να παίζει πέρυσι στο τοπικό πρωτάθλημα, κατέκτησε επάξια τον τίτλο του πρωταθλητή Κυκλάδων και ανέβηκε κατηγορία. Έτσι φέτος αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική Κατηγορία μετά την κατάργηση της Δ’ Εθνικής.  
 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΠΗΓΗ : MYKONOS NEWS