Ποιοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη και να γλιτώσουν έως και 17 χρόνια δουλειά

Ποιοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη και να γλιτώσουν έως και 17 χρόνια δουλειά

 

Υπάρχουν κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και 17 χρόνια νωρίτερα.
 
Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", 1,2 εκατ. γονείς μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και κατά 17 χρόνια νωρίτερα. Αυτό μπορεί να ισχύσει σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους μέχρι το 1992 ασφαλισμένους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, των Ειδικών Ταμείων και του Ταμείου Νομικών, αξιοποιώντας τον πλασματικό χρόνο είτε για να κατοχυρώσουν την έξοδο με ανήλικο παιδί ακόμη και από τα 50.
 
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο Δημόσιο, για παράδειγμα, μια γυναίκα υπάλληλος που προσλήφθηκε μετά το 1983 και είναι σήμερα 50 ετών μπορεί να αναγνωρίσει ως συντάξιμο τον χρόνο των παιδιών ώστε να συμπληρώσει 25ετία ως το 2010. Αν τότε το παιδί της ήταν ανήλικο, τότε μπορεί να πάρει σύνταξη στα 50 της, έστω και αν το όριο εξόδου είναι στα 67. Βγαίνει δηλαδή ως και 17 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη.
 
Στα ειδικά ταμεία, η έξοδος με ανήλικο παιδί έρχεται επίσης από τα 50 για πλήρη σύνταξη, με προϋπόθεση οι ασφαλισμένες να έχουν 25ετία ως το 2010 με ανήλικο παιδί, ενώ στο ΙΚΑ οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά πριν από το 1993 και συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης ως το 2010 με ανήλικο παιδί βγαίνουν επίσης στα 50 έτη, αλλά με μειωμένη σύνταξη ως και 30%, εκτός αν περιμένουν να πιάσουν τα 55 για πλήρη σύνταξη.
 
Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για όποιον θέλει να βγει νωρίτερα στη σύνταξη, καθώς με τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό, από το καλοκαίρι οι πόρτες εξόδου από τα 50 και τα 55 θα κλείσουν οριστικά.