Τι προκαταβολή φόρου θα καταβάλλουν οι επαγγελματίες

Τι προκαταβολή φόρου θα καταβάλλουν οι επαγγελματίες

 

Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου, θα προβλέπει προκαταβολή φόρου για τους επαγγελματίες, μόνο για το εισόδημα που προέρχεται από την επαγγελματική δραστηριότητα, και όχι από τη μισθωτή ή από άλλες πηγές.
 
Με την απόφαση θα παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις προβλέπει ότι η προκαταβολή φόρου 55% για τους επιτηδευματίες θα υπολογίζεται μόνο επί των εισοδημάτων τους από την επαγγελματική τους δραστηριότητα στα οποία δεν θα προστίθενται πλέον τυχόν άλλα εισοδήματα από μισθούς, ενοίκια κα.
 
Η απόφαση πρόκειται να οδηγήσει και στη μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές οι οποίοι ως τώρα επιβαρύνονταν με προκαταβολή φόρου για το σύνολό τους.
 
Παράλληλα, με άλλη απόφαση που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για μείωση της προκαταβολής φόρου σε περίπτωση που τον προηγούμενο χρόνο υπέστησαν μείωση του τζίρου τους κατά 25% ή περισσότερο.
 
Η μείωση της προκαταβολής εξετάζεται να είναι ανάλογη του ποσοστού μείωσης του τζίρου.