Πώς θα φορολογηθούν οι επιχειρήσεις

Πώς θα φορολογηθούν οι επιχειρήσεις

 

 

 

 

Εγκύκλιο για το νέο τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 
 
Ειδικότερα, η εγκύκλιος αφορά στον τρόπο υπολογισμού των κερδών που προκύπτουν από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και τον φορολογικό συντελεστή που θα ισχύσει για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.
 
Η Κατερίνα Σαββαίδου δίνει αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής των σχετικών άρθρων του καινούργιου φορολογικού νόμου (άρθρα 47, 57 και 58 του νόμου 4172/2013).
 
Συγκεκριμένα, τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, φορολογούνται με συντελεστή 26%.
 
Σύμφωνα με το newpost, προσωπικές εταιρείες, συνεταιρισμοί και ενώσεις συνεταιρισμών, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες κλπ φορολογούνται με συντελεστή 26% μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ ενώ για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής 33%.
 
Αγροτικοί συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών θα φορολογούνται με συντελεστή 13%.
 
Αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο
 
Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των επιμελητηρίων για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Καταστροφικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος το φόρο 26% για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες μη συνεργάσιμες, αλλά και με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
 
Την άμεση απόσυρση του άρθρου 21 του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, που προβλέπει προληπτικό φόρο 26% στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες «μη συνεργάσιμες», αλλά και με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.