Τρία αστρονομικά φαινόμενα το επόμενο διήμερο - Αρχή κάνει αύριο το πρωί η έκλειψη ηλίου

Τρία αστρονομικά φαινόμενα το επόμενο διήμερο - Αρχή κάνει αύριο το πρωί η έκλειψη ηλίου

 

 

Πηγή φωτογραφίας: Εθνικό Αστεροσκοπείο
 
 
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία αστρονομικά φαινόμενα θα λάβουν χώρα το επόμενο διήμερο. Η αρχή γίνεται το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου με την μερική έκλειψη του ήλιου που θα είναι ορατή και στην χώρα μας. Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη μετά από 15 χρόνια, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στην Ελλάδα θα είναι ορατή ως μερική. Στην χώρα μας η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.39, θα κορυφωθεί περίπου στις 11.45 και θα λήξει γύρω στις 12.49.
 
 
Μερικές ώρες αργότερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής  «έρχεται» η σούπερ Σελήνη! Έτσι ονομάζεται η σελήνη που βρίσκεται στο περίγειό της και η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το φαινόμενο, όμως, δεν θα είναι ορατό, λόγω της νέας Σελήνης, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη γη. 
 
 
Το τρίτο αστρονομικό φαινόμενο είναι η εαρινή ισημερία. Το Σάββατο 21 Μαρτίου θα είναι και τυπικά η πρώτη ημέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, με την ημέρα συνεχώς να μεγαλώνει, σε αντίθεση με το νότιο ημισφαίριο όπου η νύχτα θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. 
 
 
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου της 20ης Μαρτίου.
 
 
Αν επιθυμείτε να παρατηρήσετε την έκλειψη μόνοι σας σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιείστε ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά. Απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία και μπορεί να προκληθούν μόνιμες βλάβες στην όρασή σας.