Δήλος - Άδηλος: Η αφετηρία μιας διαδρομής για την παγκόσμια προβολή του νησιού του Απόλλωνα

Δήλος - Άδηλος: Η αφετηρία μιας διαδρομής για την παγκόσμια προβολή του νησιού του Απόλλωνα

 

 

 

 

Ένας άδηλος βράχος ταξιδεύει στη Μεσόγειο, για να ολοκληρώσει την πορεία του στο μέσο του Αιγαίου να γίνει Δήλος και να προσφέρει καταφύγιο στη Λητώ, που γεννά στο χώμα της τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η Δήλος, ο ιερότερος τόπος της Μεσογείου στην αρχαιότητα, φθίνει και βυθίζεται στη λησμονιά στον χριστιανικό κόσμο και φτάνει στις μέρες μας σαν αρχαιολογικός χώρος, με την φωτεινή γοητεία των ερειπίων του.
 
Τι είναι η Δήλος για εμάς σήμερα, είναι τα βυθισμένα στα αγριολούλουδα κάτω από τις πυρωμένες ακτίνες μάρμαρα ή μήπως ένας δρόμος για την ελπίδα και το όνειρο μιας σύγχρονης ανθρωπότητας, που αγωνία σ’ ένα ατέρμονο αγώνα με το θάνατο και τη φθορά;
 
Όλα αυτά αποτέλεσαν το ερέθισμα, για τους Αλεξάνδρα Δήμου και Δημήτρη Καράβολα ώστε να οραματιστούν μια γιορτή – εκδήλωση – διερεύνηση, αφιερωμένη στη Δήλο του τώρα, τη Δήλο του 2015, τη Δήλο του μέλλοντος. Μια ομάδα4 δικηγόρων και με την καλλιτεχνική συνεργασία την Δ. Καράβολα και Έλ. Ρούσσου, δικηγόρου πνευματικών δικαιωμάτων Αθήνας, απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα της , προσφέροντας την σημαντική ηθική της συμπαράσταση.
 
Ο Μιχάλης Μακρουλάκης σχεδίασε το σήμα και την αφίσα της εκδήλωσης, ο Αντώνης Κιούκας σκηνοθετεί, ο Γιώργος Χωραφάς αφηγείται και ο Πλάτων Ανδριτσάκης επενδύει μουσικά μια ταινία μικρού μήκους, της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν την 26 Μαρτίου, ενώ την 29 στην Coucina di Daniele στη Μύκονο (χορηγός) θα παρευρεθούν σε δείπνο οι 21 χορηγοί, όλοι οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ και της εν γένει εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, ο Αστυνόμος, ο Λιμενάρχης, ο Αερολιμενάρχης, εκπρόσωποι φορέων, η αντιπολίτευση, συνολικά 60 άτομα.
 
Την 3 Οκτωβρίου θα προβληθεί στο Cine Μαντώ η παραπάνω αναφερθείσα ταινία, θα ακολουθήσει ολονύχτιο γλέντι για επισήμους και όλον τον κόσμο, στον κήπο του Μελετόπουλου, ενώ θα υπάρξουν παράλληλες εικαστικές εκδηλώσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη, μετάβαση στη Δήλο και εορτασμοί με δεξίωση στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου. Όλα αυτά χάρη στους χορηγούς και όλους εκείνους που βοήθησαν και τα ονόματά τους θα γνωστοποιηθούν με την ταινία, με σκοπό μελλοντικούς εορτασμούς σε ετήσια βάση, αφιερωμένους στη Δήλο.
 
Και πρώτος στον κόσμο πρεσβευτής της Δήλου ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ «Δήλος 2015», ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, στην αφετηρία μιας διαδρομής τη σκυτάλη της οποίας θα παραδώσει ο Γιώργος Χωραφάς, πρώτος δρομέας της, σε εκείνον που θα τον διαδεχθεί, για το 2016, νέο πρεσβευτή της Δήλου. Δήλος 2015. Η αφετηρία μιας διαδρομής για την παγκόσμια προβολή του νησιού του Απόλλωνα.
 
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου.