Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν εθισμό

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν εθισμό

 

 

Ποιες τροφές είναι πιθανότερο να προκαλέσουν εθισμό;
 
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με άφθονα λιπαρά ή / και ζάχαρη και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως οι πίτσες, οι σοκολάτες και τα πατατάκια, προκαλούν εθισμό, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. 
 
Όπως ανακάλυψαν σε σειρά πειραμάτων με 504 εθελοντές, αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι εκείνα που τείνουμε να υπερκαταναλώνουμε, διότι απλούστατα δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τρώμε.
 
Στο πλαίσιο της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι εθελοντές κλήθηκαν τους να βαθμολογήσουν 35 διαφορετικά τρόφιμα αναλόγως με το πόσο συχνά τα κατανάλωναν με προβληματικό τρόπο. «Προβληματικός τρόπος» σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν στο ένα κομμάτι, αλλά συνέχιζαν μέχρι να νιώσουν πως θα σκάσουν ή θα αποκοιμηθούν από το πολύ φαγητό.
 
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν όλες τις απαντήσεις και έβγαλαν τους μέσους όρους για κάθε τρόφιμο σε μία κλίμακα από 1 έως 7, όπου 1 είναι το λιγότερο εθιστικό τρόφιμο και 7 το περισσότερο εθιστικό. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», ως το πιο εθιστικό τρόφιμο απ’ όλα αναδείχθηκαν οι πίτσες (μέση βαθμολογία 4,01) και εν συνεχεία η σοκολάτα και τα πατατάκια (με 3,73), τα μπισκότα (με 3,71) και τα παγωτά (με 3,68). 
 
Αντιθέτως, ως το λιγότερο εθιστικό απ’ όλα αναδείχθηκε το αγγούρι με 1,53 βαθμούς. Ακολουθούν τα καρότα (με 1,60), τα φασόλια (με 1,63), τα μήλα (με 1,66) και το καφέ ρύζι (με 1,74).
 
Από την κατάταξη αυτή καθίσταται εμφανές πως όσο πιο επεξεργασμένο και γεμάτο λίπη ή ζάχαρη (επομένως θερμίδες) είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιθανότερο είναι να προκαλεί εθιστικές συμπεριφορές, γράφουν οι ερευνητές. Τα τρόφιμα αυτά έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή αυξάνουν γρήγορα μετά την κατανάλωσή τους τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες ανά μερίδα. 
 
Ο εθισμός στο φαγητό δεν είναι μία επίσημα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, αλλά οι επιστήμονες που τον μελετούν εδώ και χρόνια – όπως η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Άσλεϋ Γκέρχαρντ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Μίσιγκαν – λένε πως είναι απολύτως αληθινή και μάλιστα παίζει ρόλο στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας. Όλα αυτά, ενώ προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτού του είδους των παχυντικών τροφίμων διεγείρει τα ίδια κέντρα επιβράβευσης στον εγκέφαλο με τα «σκληρά» ναρκωτικά.
 
Η βιομηχανία τροφίμων έχει βρει τρόπο να μας εθίζει στα τρόφιμα που επιθυμεί με μία απλή, αλλά εξαιρετικά ανθυγιεινή ουσία.
 
Γι` αυτό Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας να αγαπά τις υγιεινές τροφές.
 
Σε συνεργασία με ta-proionta-tis-fisis