Μια μοναδική έκθεση στη Μαδρίτη για τυφλούς

Μια μοναδική έκθεση στη Μαδρίτη για τυφλούς

 

 

Ακουμπώντας με τα δάχτυλα ένα ειδικό αντίγραφο του διάσημου πίνακα του El Greco "Ο ευγενής με το χέρι στο στήθος", προσπαθεί να καταλάβει τις λεπτομέρειες του πίνακα.
 
Ένα έργο που επιτρέπει στους τυφλούς να εικονοποιούν μέσω της αφής αυτά τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης.
 
Η έκθεση φέρει τον τίτλο "Αγγίζοντας το Prado", αφού πρόκειται για μια έκθεση που παρουσιάζει ειδικά αντίγραφα των αριστουργημάτων της τέχνης ειδικά για τυφλούς.
 
 
Συνολικά έξι τρισδιάστατα αντίγραφα έργων -ανάμεσά τους και η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι- παρουσιάζονται στην έκθεση που ολοκληρώνεται στις 28 Ιουνίου στο περίφημο Museo del Prado της Mαδρίτης. Η ομορφιά, η υψηλή τέχνη των οπτικών τεχνών ξεκλειδώνεται. Όλο και περισσότερα μουσεία ανά τον κόσμο υιοθετούν τέτοιες πρακτικές, όπως το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, η National Gallery, στο Λονδίνο, το μουσείο του Λούβρου έχει την Tactile Gallery κ.ο.κ.
 
Είναι μια πρακτική εξαιρετικά ακριβή, γεγονός που κάνει λιγότερο προσιτή την τέχνη σε τυφλούς. Κάθε ένα από τα έργα που εκτίθενται σε αυτή τη μοναδική έκθεση στο Prado, κοστίζει 6.680 δολάρια.
 
Το μουσείο συνεργάστηκε με τα Estudios Durero του Μπιλπάο που φημίζονται για τις τεχνικές τους επεξεργασίες. Αρχικά χρησιμοποίησαν μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του πίνακα, και οι συνεργάτες της εταιρείας επέλεξαν υφές και χαρακτηριστικά που θα  γίνονταν αντιληπτές και θα δημιουργούσαν μια αίσθηση χώρου και ποιότητας στους τυφλούς. Στη συνέχεια δημιούργησαν μαι εκτύπωση με ειδικό μελάνη και μέσω μιας χημικής διαδικασία άρχισαν να προσθέτουν όγκο.
Με τη χρήση ultraviolet ακτίνων τοποθετήθηκε ειδικό μελάνι ώστε το αντίγραφο να αποκτήσει μερικά χιλιοστά όγκου.