Πώς συνδέεται η ψυχική υγεία των γονιών με τα παιδιά;

Πώς συνδέεται η ψυχική υγεία των γονιών με τα παιδιά;

 
 
Σήμερα οι περισσότερες μανούλες γνωρίζουν για την επιλόχειο κατάθλιψη, η οποία εμφανίζεται περίπου στο 10% των μαμάδων που μόλις γέννησαν. 
 
 
Ωστόσο σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Medical Research Council στη Μεγάλη Βρετανία, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της τάξης του 39% των μαμάδων υποφέρουν από κατάθλιψη ακόμα και μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής των παιδιών τους.
 
 
Το ίδιο ανησυχητικά είναι τα νούμερα και για τους μπαμπάδες, καθώς το 21% εμφανίζουν κατάθλιψη, μέχρι το παιδί τους να πάει στο δημοτικό.
 
 
Ο αντίκτυπος στα παιδιά
 
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μεγαλώνουν και τα προβλήματα και τα άγχη των γονιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ψυχική τους υγεία. Ένα παιδί, για παράδειγμα, με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των γονιών ή αν ένας γονέας είχε ένα πρόβλημα από παλιά, αυτό μπορεί να επιδεινωθεί καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
 
 
Απαιτείται αντιμετώπιση και λύση για το καλό όλων
 
Όσο οι γονείς δεν αναζητούν βοήθεια για το πρόβλημα τους, όσο επιλέγουν να μην μιλούν και να κλείνονται στον εαυτό τους, τόσο αυτό μεγαλώνει και λειτουργεί αρνητικά όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να ξέρει τι αντιμετωπίζει στο οικογενειακό του περιβάλλον, ένα παιδί που συμπεριφέρεται άσχημα στο σχολείο;
 
 
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη και γενικά τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό.
 
 
mother.gr