Το έθιμο του Χριστόψωμου

Το έθιμο του Χριστόψωμου

 

Την Παραμονή των Χριστουγέννων οι γυναίκες έφτιαχναν το Βασικό Ψωμί του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, το παραδοσιακό Χριστόψωμο το οποίο έπλαθαν με το καλύτερο αλεύρι. Του πρόσθεταν διάφορα μυρωδικά, όπως γλυκάνισο και γαρύφαλλο και το κοσμούσαν με σουσάμι και καρύδια στις άκρες και το κέντρο.

 

Μέχρι την δεκαετία του ’60 στον παραδοσιακό φούρνο του Γιώρα κάθε παραμονή Χριστουγέννων, στηνότανε ένα πραγματικό πανηγύρι.

 

Το Χριστόψωμο το πρόσφερε η πεθερά στον γαμπρό, τη νύφη, οι νονοί στα βαφτιστήρια αλλά και στα παιδιά των οικογενειών που πενθούσαν. Οι χωριανοί μας ξέχωρα από τα παραπάνω έφτιαχναν και ένα ακόμη δεύτερο Χριστόψωμο για να φάνε και τα ζώα τους καθώς θεωρούσαν ότι ήταν ευλογημένα αφού ζεσταίνανε το Χριστό στη Φάτνη.

 

Διαβάστε την συνταγή

 

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε λακκουβίτσα, ρίχνουμε το αλάτι, 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, τη μαγιά και ½  ποτήρι χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με όσο αλεύρι χρειαστεί για να «πιάσουμε» προζύμη και σκεπάζουμε.

Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

 

Χτυπάμε μαζί λάδι, κονιάκ και ζάχαρη και μετά τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το μίγμα στη λεκάνη με το προζύμι και ζυμώνουμε δυνατά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα να φουσκώσει. Ξανά ζυμώνουμε και πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια στο μέγεθος που θέλουμε. Έχουμε βάσει κατά μέρος το ¼ περίπου της ζύμης και πλάθουμε κορδόνια για να σχηματίσουμε έναν σταυρό πάνω σε κάθε χριστόψωμο από τη μία άκρη στην άλλη.

 

Στο κέντρο μπήγουμε ένα καρύδι ολόκληρο ή ένα αμύγδαλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε σε λαδωμένο ταψί περίπου ½ ώρα να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC ώσπου να κοκκινίσουν.

 

Υλικά: 1 κ. αλεύρι καλό, 300 γρ. ζάχαρη, ½ κουτ. Γλ. Αλάτι, 2 φακελάκια μαγιά, ¼ ποτήρι κρασί λάδι, ¼ ποτήρι κρασιού κονιάκ, 1 κουταλιά σούπας γλυκάνισο, λίγο γαρύφαλλο τριμμένο, λίγη κανέλα τριμμένη, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, ξύσμα 1 πορτοκαλιού, 1 χούφτα σταφίδες ξανθές, χλιαρό νερό, όσο πάρει.