Πρέπει επιτέλους να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση για τα σκουπίδια

Πρέπει επιτέλους να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση για τα σκουπίδια

 

 

 
της Ελένης Κοντιζά
 
 
Ένα από τα μείζονα θέματα της Μυκόνου είναι αυτό της καθαριότητας. Θέμα που επιτέλους έρχεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να δοθεί λύση που ελπίζουμε να βοηθήσει το νησί να αποκτήσει την εικόνα που του αξίζει και που όλοι επιθυμούμε. Μια Μύκονο καθαρή που να γίνεται σεβαστή τόσο από τους επισκέπτες της όσο και από τους κατοίκους της. 
 
 
Ελάχιστα ενδιαφέρει τον πολίτη που πνίγεται κάθε καλοκαίρι στα σκουπίδια αν η λύση αυτή θα είναι η σύμβαση με κάποια ιδιωτική εταιρία ή κάποια άλλη. Αυτό που τον απασχολεί είναι να είναι άμεση, εφαρμοστέα και αποδοτική. 
 
 
Είναι γεγονός ότι η λύση του ιδιώτη στην αποκομιδή των απορριμμάτων έχει αποδείξει και στο παρελθόν, παρά τις επικρίσεις που δέχεται από κάποιους, ότι έχει αποδώσει καρπούς. 
 
 
Τα σκουπίδια σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαχειρίζονται από ανθρώπους που να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό για την σωστή αποκομιδή τους. Και δεν αναφέρομαι απλά σε ένα άδειασμα των κάδων, αλλά και στον ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου τους. Αυτά σε συνάρτηση και με την ανακύκλωση που θα βοηθήσει στην παράταση ζωής του ήδη επιβαρυμένου ΧΥΤΑ μπορούν να βοηθήσουν να πάψει πια η γάγγραινα της βρωμιάς που βιώνουμε κάθε καλοκαίρι (και όχι μόνο) στη Μύκονο. 
 
 
Ακόμα και η λύση του εποχικού προσωπικού που έτσι κι αλλιώς παίρνει ο Δήμος, έχει αποδείξει ότι δεν επαρκεί για ολόκληρο το νησί και τον όγκο των απορριμμάτων που παράγει κυρίως το καλοκαίρι. Παράλληλα πρέπει επιτέλους να υπάρξει και μια ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης απορριμμάτων και τοποθετήσεις κάδων (μικρών ή κοντέινερ) αντίστοιχα με τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι κάποιες περιοχές να επωμίζονται τα σκουπίδια άλλων. Αν μη τι άλλο θα πρέπει να λειτουργήσουν και οι υπογειοποιημένοι κάδοι που υπάρχουν μόνο σαν εικαστική παρέμβαση σε κάποιες περιοχές, χωρίς να έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής η χρησιμότητά τους. 
 
 
Για να έχουν αποτέλεσμα όμως όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρξει κυρίως η κατάλληλη ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι στο θέμα καθαριότητα και σκουπίδια. Κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση παράγει σκουπίδια. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι γι΄ αυτά στον βαθμό που αντιστοιχεί στον καθένα. Η ευαισθητοποίησή μας οφείλει να είναι διαρκής και καθημερινή και να μην αρχίζει και τελειώνει σε κάθε κάλεσμα εθελοντικής κινητοποίησης. 
 
 
Καλές οι εθελοντικές κινήσεις αλλά δεν αποτελούν λύση. Λύση αποτελεί ένας σωστός σχεδιασμός από τον Δήμο και η συνεργασία των πολιτών σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα που αδιαμφισβήτητα έχει να κάνει με τον σεβασμό μας προς τον τόπο μας, τους εαυτούς μας τους ίδιους και τους επισκέπτες μας.