Στη Βουλή το ν/σ με τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

Στη Βουλή το ν/σ με τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

 

 

 

 

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη σύσταση Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς, ενώ επιλύει ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και την λειτουργία της κυβέρνησης.
 
Επισημαίνεται πως παρά την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων δεν αφαιρέθηκε η διάταξη του άρθρου 10, σύμφωνα με την οποία «ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς εντάσσουν τη δράση τους στα σχέδια συντονισμένων ενεργειών, τα οποία εκπονεί η Γενική Γραμματεία».
 
Όπως αναφέρει η naftemporiki, η Ένωση Εισαγγελέων υποστήριξε πως είναι αντισυνταγματική η διάταξη: «Η συμφωνία με το Σύνταγμα και το νόμο παρίσταται εξόχως προβληματική», καθώς «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών» και «υποβαθμίζει τους Εισαγγελείς και την Εισαγγελία ως ανεξάρτητη δικαστική υπηρεσία».
 
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.
 
Το συγκεκριμένο ποσό είναι 200.300.000 ευρώ για το 2015 και επιμερίζεται ως εξής:
 
- 22.100.000 ευρώ από την ανάληψη της δαπάνης της παροχής δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας
 
- 40.500.000 ευρώ από την χορήγηση επιδόματος ενοικίου
 
- 137.700.000 ευρώ από την επιδότηση σίτισης
 
Ακόμη μπορεί να υπάρξει την επόενη χρονιά, το 2016, επιπλέον δαπάνη 54 εκατ. ευρώ από την δυνατότητα παράτασης της χορήγησης επιδόματος ενοικίου για 1 χρόνο.
 
Από την παράταση της ασφαλιστικής κάλυψης των ανέργων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 ο ΟΑΕΔ επιβαρύνεται με 8.050.000 ευρώ και περίπου άλλα 20 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.