Ομόφωνα θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τους Π.Ο. του υπό ανέγερση ξενοδοχείου στην Αγία Άννα στα Διβούνια

Ομόφωνα θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τους Π.Ο. του υπό ανέγερση ξενοδοχείου στην Αγία Άννα στα Διβούνια

 

Η περιοχή όπου πρόκειται να ανεγερθεί η νέα ξενοδοχειακή μονάδα (από εκεί που υπάρχει σήμερα ο δρόμος στον "λαιμό" των Διβουνίων και προς την Αγία Άννα)
 
 
Ομόφωνα θετική υπέρ των Περιβαλλοντικών όρων για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στην ευρύτερη περιοχή των Διβουνίων στην περιοχή της Αγίας Άννας στον Καλαφάτη ήταν η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου. 
 
 
Όπως αναφέρθηκε από την συνολική έκταση των 92 στρεμμάτων που ανήκουν στην εταιρία, η ξενοδοχειακή μονάδα θα καλύψει μόλις τα 4,5 στρέμματα. Το επτά αστέρων ξενοδοχείο, όπως αναφέρθηκε, έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις από το ΚΑΣ, την αρχαιολογική υπηρεσία κ.λπ. και θα ανεγερθεί μακριά από τον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο (ζώνη Α'). Η περιοχή ανέγερσης του ανήκει σύμφωνα με το Π.Δ. του '95 στην μπλε ζώνη, πλησίον της παραλίας της Αγίας Άννας. 
 
 
Παρουσία μεταξύ άλλων, κατοίκων της περιοχής, δικηγόρων και μηχανικού της εταιρίας που δεσμεύτηκαν απέναντι στα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και της Επιτροπής για ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή των Διβουνίων αλλά και στην ακτή της Αγίας Άννας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση κατά διαστήματα της οποίας τα πνεύματα οξύνθηκαν. 
 
 
Σε ένα ήρεμο αρχικά κλίμα οι εκπρόσωποι της εταιρίας μηχανικός και δικηγόροι, παρείχαν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις που είχαν ζητήσει οι κάτοικοι της περιοχής αναφορικά με την διέλευση τους στα Διβούνια και την παραλία της Αγίας Άννας. Δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με τις ράμπες που υπάρχουν, την ελεύθερη χρήση τους αλλά και το λιμανάκι, ωστόσο μια ερώτηση σχετικά με τις πισίνες που θα δημιουργηθούν στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στάθηκε αφορμή για την έντονη αντίδραση των μελών της ΚΕΠοΜ τα οποία κατέθεσαν πρόταση για να προβεί ο Δήμος σε αίτημα διεκδίκησης της περιοχής. 
 
 
Σε ερώτημα του κ. Ρουσουνέλου σχετικά με τον αριθμό των πισίνων που θα δημιουργηθούν, ο μηχανικός κ. Τζάκος ανέφερε ότι στον χώρο του ξενοδοχείου θα δημιουργηθούν 16 πισίνες. Αν και επισημάνθηκε ότι πρόκειται για μικρές πισίνες των τεσσάρων τετραγωνικών, όπως αυτές που υπάρχουν στις σουίτες κάθε ξενοδοχειακής μονάδας,  ο δ.σ. της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου τόνισε ότι ο φωτισμός που θα υπάρξει στον περιβάλλοντα χώρο και η ανέγερση του πολυτελούς ξενοδοχείου θα υποβαθμίσει την περιοχή και ζήτησε από την Επιτροπή να προβεί ο Δήμος Μυκόνου σε νόμιμη διεκδίκηση της περιοχής των Διβουνίων. 
 
 
Αν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν ανήκε ποτέ στον Δήμο Μυκόνου, αλλά στην Ιερά Μονή Τουρλιανής, ο Δ. Ρουσουνέλος επέμεινε να υπάρξει παρέμβαση στο Υπ. Πολιτισμού, το γραφείο του Πρωθυπουργού και την Unesco τονίζοντας «είναι μια περιοχή η οποία δέχονται και οι ίδιοι είμαι σίγουρος, ότι είναι απόλυτου φυσικού κάλλους» και ζήτησε να περάσει στην κυριότητα του Δήμου με σκοπό την δημιουργία ενός ανοικτού λαογραφικού μουσείου. 
 
 
Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων της εταιρίας. «Περίεργη» χαρακτήρισε την εξέλιξη της συζήτησης ο δικηγόρος εξ Αθηνών της εταιρίας κ. Χατζής, καθώς όπως είπε ξέφυγε από τα πλαίσια του θέματος που υπήρχε προς συζήτηση στην επιτροπή. Μάλιστα όπως ανέφερε δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη ευαισθησία απέναντι σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα που εδρεύειστην περιοχή και η οποία έχει καλύψει τα 9.500 στρέμματα σε σύνολο 10.000 στρεμμάτων της ιδιοκτησίας της.  
 
 
Από την πλευρά της η δικηγόρος κα Αλέκα Δήμου ήταν καταπέλτης. Απαντώντας στον Δ. Ρουσουνέλο ανέφερε ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο (μιλώντας για τις χαράδρες που είναι γεμάτες στρώματα και άλλα πεταμένα αντικείμενα) αλλά και για τα συμφέροντα που όπως είπε κρύβουν οι αντιδράσεις συγκεκριμένων κατοίκων που παρευρίσκονταν στην αίθουσα. Σχετικά με το θέμα του περιβάλλοντος κατήγγειλε ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής από λύματα που πέφτουν στην θάλασσα και παράνομες αγοραπωλησίες που γίνονταν επισημαίνοντας "για να μην έχει αναφερθεί σε αυτά ο κ. Ρουσουνέλος προφανώς δεν έχει πάει ποτέ εκεί".
 
 
«Εγώ μίλησα για την πολιτιστική ψυχή του νησιού και η κα Δήμου μας μιλά για κάτι πολύ διαφορετικό το οποίο εμένα δεν με αφορά" τόνισε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας "αυτό που ζήτησα εγώ είναι μια νόμιμη διεκδίκηση» και αναφέρθηκε σε ένα δημοσίευμα που είχε γίνει στην εφημερίδα που εξέδιδαν την δεκαετία του ’90 ορισμένα από τα σημερινά μέλη της Κίνησης το οποίο αναφέρονταν στην επικείμενη αγοραπωλησία και στην εξέλιξη της περιοχής. 
 
 
«Με την μόνη διαφορά ότι σε αυτά τα τριάντα χρόνια που πέρασαν άλλαξαν πάρα πολλά. Πηγαίνετε να τα δείτε για το τι μιλούσαμε τότε και τι γίνεται τώρα για να ξέρετε» σημείωσε η κα Δήμου. 
 
 
Μετά από πολύωρη έντονη συζήτηση και ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα που την ακολούθησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά προς την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων της επιχείρησης.