Την διεκδίκηση των Διβουνίων ζητά η ΚΕΠοΜ

Την διεκδίκηση των Διβουνίων ζητά η ΚΕΠοΜ

 

 
 
Την επανεξέταση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την περιοχή των Διβουνίων στον Καλαφάτη ζητουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΚΕΠοΜ Άννα Καμμή και Δημήτρης Ρουσουνέλος, με πρόταση που κατέθεσαν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά την συνεδρίαση της την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου. Το θέμα αφορούσε την γνωμοδότηση της Επιτροπής για την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στο "λαιμό" των Διβουνίων σε μπλε ζώνη, καθώς η περιοχή γειτνιάζει με ζώνη Α' αρχαιολογικού χώρου της ίδιας ιδιοκτησίας. 
 
 
Οι δ.σ. της ΚΕΠΟΜ ζητούν την άμεση επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί, "συχνά κατά παρέκκλιση κάθε λογικής αναφορικά με την έννοια της απαραίτητης προστασίας ενός τόσο σημαντικού και ιστορικά ευαίσθητου σημείου του νησιού" καθώς όπως τονίζουν "δεν υπάρχει ήπιας μορφής επέμβαση σε ένα καθαρό κι αμόλυντο τοπίο" και επισημαίνουν "οποιαδήποτε τουριστική εγκατάσταση σε άμεση γειτνίαση με τα Διβούνια –το αρχαίο Δίμαστον Όρος του Πλίνιου- έρχεται σε σκανδαλώδη αισθητική αντιπαράθεση με το τοπίο". 
 
 
"Πιστεύουμε ότι πρώτος απ’ όλους ο Δήμος της Μυκόνου, πρέπει σήμερα κιόλας να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στην επικείμενη καταστροφή ενός ακόμα κομματιού της μυκονιάτικης γης που χαρακτηρίζεται για την εξαιρετική φυσική ομορφιά του. Σε αυτό πρέπει να βρει συμπαραστάτες όλους μας: φορείς, συλλογικότητες, κατοίκους και επισκέπτες. Όλους όσους αγαπούν και νοιάζονται για το νησί". Μνημονεύει μάλιστα και άρθρο που είχε δημοσιευθεί σε εφημερίδα που εξέδιδαν την δεκαετία του '90, κάποια από τα σημερινά μέλη της μέσω του οποίου κατέθεταν την αντίθεσή τους για την πώληση των Διβουνίων και τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν. 
 
 
Σήμερα κανουν λόγο για μια πλήρη αλλοίωση του φυσικού τοπίου με την επικείμενη ανέγερση του πολυτελούς ξενοδοχείου. "Αρκεί να φανταστεί κανείς ένα και μόνο κτίριο και μια πισίνα με όλη την «σύγχρονης μορφής και συνήθειας» αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, με λιθοδομές, σκάλες, σήκωμα τοίχων για προστασία από τον βοριά ή και από τον νοτιά, φύτευση φυτών που συνήθως δεν δένουν με το τοπίο και ούτε κατά διάνοια δεν υπήρξαν στο νησί, πλήρη φωταγώγηση της περιοχής κ.ο.κ. Κοντολογίς μια πλήρης αλλοίωση του φυσικού τοπίου νύχτα και μέρα. Πολύ δε περισσότερο αυτά θα συμβούν αν τα κτίρια είναι δύο, τρία, κλπ, ως τα 4.500 τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και τις 16 (δεκαέξι!) πισίνες που αναφέρθηκε ότι προβλέπεται να κατασκευαστούν".
 
 
Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου καλεί τον Δήμο Μυκόνου σε μια εκστρατεία που θα αξιώσει μια διαφορετική, μια πολιτισμικού περιεχομένου χρήση για την ευρύτερη περιοχή των Διβουνίων. Παράλληλα κατέθεσε πρόταση για την δημιουργία ενός Πάρκου Αναψυχής στην περιοχή, ενός «Ανοικτού Μουσείου», που θα στηρίζεται στα στοιχειώδη: 
 
-φυσικό κάλλος,
-αρχαιολογικό ενδιαφέρον, 
-λαογραφική σημασία, 
-ναυτική παράδοση κ.ά.
 
 
Τέλος επισημαίνουν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το θέμα προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, πιθανόν και την UNESCO.  "Γνωρίζουμε ότι ο λαϊκός πολιτισμός, είτε στον περιορισμένο και ελλιπή χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου, είτε στριμωγμένος σε σεντούκια, σπίτια και αποθήκες, επί χρόνια αναζητεί τη στέγη που του στερήθηκε από την τελική επιλογή της χρήσης του κτιρίου Μαύρου για στέγαση Δημοτικών Υπηρεσιών και όχι για Νέο Σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο" αναφέρουν οι δ.σ. της ΚΕΠΟΜ .
 
 
Θεωρούμε ότι οι ήπιας μορφής λιμενικές εγκαταστάσεις της περιοχής των Διβουνίων, με τις κτιριακές υποδομές, που έτσι κι αλλιώς σήμερα υπάρχουν ή όσες επιλεγεί να παραμείνουν, η ύπαιθρος, η θάλασσα και η στεριά, το φυσικό τοπίο και τα ίχνη εγκατάστασης αρχαιολογικής αξίας στην περιοχή, μπορούν να συναποτελέσουν μια εμπνευσμένη και πρωτοποριακή πρόταση για ένα Σύγχρονο Μουσείο, μοναδικό στο είδος του στον ελληνικό χώρο, λειτουργικό και ανταποδοτικό. Σημειώνουν δε ότι ο τρόπος που, χρόνο με τον χρόνο, πρόσθεσε ο σύγχρονος άνθρωπος την παρουσία του στην περιοχή, είναι ακριβώς ο ίδιος που, επί αιώνες τώρα, δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται οι Χώρες και οι παράλιοι οικισμοί των Κυκλάδων και γενικότερα του Αιγαίου: παράγκα την παράγκα, καρνάγιο το καρνάγιο, σπίτι το σπίτι, εκκλησιά, αποθήκη, μαγαζί…
 
 
"Τίποτα άλλο δεν ζητάμε σήμερα, πλην την αποκατάσταση μιας αδικίας που έγινε στον τόπο. Κάποιοι, όταν έγινε η αγοραπωλησία, καθώς και οι μετέπειτα υπεύθυνοι για τις ρυθμίσεις και τις αποφάσεις δεν στάθηκαν άξιοι και στο ύψος των περιστάσεων" επισημαίνουν και καταλήγουν ζητώντας "έστω και την ύστατη ώρα, από τον Δήμο Μυκόνου και τις συλλογικότητες του νησιού σε έναν αγώνα νόμιμης διεκδίκησης των όσων δικαιούται η περιοχή των Διβουνίων". 
 
 
Διαβάστε επίσης: