Νεκρά δελφίνια πέντε χρόνια μετά την πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικό

Νεκρά δελφίνια πέντε χρόνια μετά την πετρελαιοκηλίδα του Κόλπου του Μεξικό

 

 

 

Νεκρά δελφίνια συνεχίζουν να ξεβράζονται στις ακτές του Κόλπου του Μεξικό, πέντε χρόνια μετά τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία.
 
Τα νεκρά δελφίνια, όπως και άλλα θαλάσσια ζώα, αποτελούν κοινό φαινόμενο από το 2010, μετά τη διαρροή 4,9 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικό.
 
Σύμφωνα με τη naftemporiki, νέα έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Θηλαστικών των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε τους συνεχιζόμενους θανάτους των δελφινιών και υποδεικνύει την πετρελαιοκηλίδα της BP ως κύριο υπαίτιο, αν και οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνούνται κάθε σχέση με τους πρόσφατους θανάτους.
 
Από το 2010, 1.305 δελφίνια έχουν ξεβραστεί στις ακτές του κόλπου, με το 94 τοις εκατό εξ αυτών να βρίσκονται ήδη νεκρά. Σε επίσημη ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, η BP ισχυρίζεται πως ο ασυνήθιστα υψηλός ρυθμός θνησιμότητας δεν οφείλεται στο ατύχημα του 2010, καθώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά τρεις μήνες πριν το περιστατικό.
 
Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες το 2014 αποκάλυψαν πως τα δελφίνια της περιοχής εμφανίζουν συμπτώματα έκθεσης σε πετρέλαιο και αυξημένη συχνότητα κρουσμάτων όπως παθήσεις του πνεύμονα, προβλήματα των επινεφριδίων και απώλεια δοντιών.
 
Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν και ανεξάρτητες έρευνες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΟΑΑ).
 
«Όσο μαθαίνουμε περισσότερα, τόσο γίνεται πιο εμφανές ότι η πετρελαιοκηλίδα της BP συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την άγρια ζωή στον Κόλπο του Μεξικό», δήλωσε ο Ράιαν Φάικς, υπεύθυνος αποκατάστασης του κόλπου για το Εθνικό Ίδρυμα Άγριας Ζωής. «Οι υπεύθυνοι της εταιρείας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.