Σήμερα ξεκινά η δίκη για το Βατοπέδι

Σήμερα ξεκινά η δίκη για το Βατοπέδι

 

 

 

Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι πρόκειται να καθίσουν σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, έπειτα από επτά χρόνια που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση με τις "ιερές ανταλλαγές" μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου.
 
Βασικοί κατηγορούμενοι ο ηγούμενος Εφραίμ και ο  μοναχός Αρσένιος.
Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι άλλα 12 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.ά.
 
Η υπόθεση αφορά την παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία έγιναν την περίοδο 2006-2008, ενώ στη δικογραφία αναγράφεται πως η εν λόγω ανταλλαγή δημιούργησε μεγάλη ζημιά στο Δημόσιο. 
 
Η ανταλλαγή είχε στηριχθεί στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους τω αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080 οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο.
 
Παρόλα αυτά σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους "παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες με αποτέλεσμα οι ενέργειες τους να πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχικά για την υπόθεση οι κατηγορούμενοι ήταν 32, ωστόσο με βούλευμα του  Συμβουλίου Εφετών απαλλάχθηκαν 18, καθώς οι Εφέτες έκριναν ότι δεν προέκυπταν στοιχεία ικανά για την παραπομπή τους σε δίκη.