Συνεργασία ΠΝΑ και Παν. Αιγαίου για την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους

Συνεργασία ΠΝΑ και Παν. Αιγαίου για την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους

 

 


Το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Χίο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υπογραφή συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑΙ) για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Προσέλκυση Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Κόστους και Σχεδιασμός Στρατηγικής Διαπραγμάτευσης Επ’ Ωφελεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
 
 
Σκοπός της μελέτης είναι η  δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αυτόνομου εγχειριδίου σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη τριγωνική σχέση εταιρειών χαμηλού κόστους – Αερολιμένα - Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εμπορικών Επιμελητηρίων, εξειδικεύοντας τη στην ΠΝΑΙ.  Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε περιλαμβάνεται η διενέργεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου σε φορείς της ΠΝΑΙ καθώς και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από πλευράς ΕΤΕΜ προς τη Διεύθυνση Τουρισμού της ΠΝΑΙ στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. 
 
 
Η κυρία Ελευθερία (Λίτσα) Φτακλάκη Αντιπεριφερειάρχις Τουρισμού, Απασχόλησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Περιφερειακών θεσμών και Διεθνών Συνεργασιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει τον επιτελικό συντονισμό από πλευράς ΠΝΑΙ ενώ Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Δρ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του ΕΤΕΜ, με διεθνή εμπειρία στα οικονομικά των αερομεταφορών και του τουρισμού.  
 
Την Ομάδα Έργου στελεχώνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης Δρ Πάρις Τσάρτας, ο Καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Δρ Δημήτριος Λαγός, ο Δρ. Θεόδωρος Σταυρινούδης, Επ. Καθηγητής με εξειδίκευση στη στρατηγική διοίκηση των τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Παύλος Αρβανίτης, Ερευνητής του ΕΤΕΜ με εμπειρία στην οικονομική ανάπτυξη και διαχείριση αερολιμένων, η κυρία Μαρίνα Ευθυμίου Ερευνήτρια του ΕΤΕΜ με εμπειρία σε θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας και η κυρία Μαριέττα Φραγκογιάννη, νομικός, εξειδικευμένη σε θέματα τουρισμού και αερομεταφορών. 
 
 
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου λειτουργούν 14 αερολιμένες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ σημαντική επίσης είναι και η συμβολή των υπόλοιπων αερολιμένων και προορισμών της ΠΝΑΙ στην εθνική οικονομία. Μέσω των 14 αερολιμένων της ΠΝΑΙ διακινείται περίπου το 20% της συνολικής αεροπορικής κίνησης της χώρας και η περαιτέρω αύξηση της κίνησης μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις για το σύνολο των νησιών που εξυπηρετούνται.  
 
Η έμφαση σε αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αποτελεί στρατηγική που δρα συμπληρωματικά με το μοντέλο all inclusive και μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά τουριστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στους ανεξάρτητους ταξιδιώτες.
 
Έχοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τα παραπάνω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα το ΕΤΕΜ προσβλέπουν σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην τουριστικά αναπτυγμένη και αναπτυσσόμενη νησιωτική επικράτεια.