ΣτΕ: Συνταγματικοί οι νόμοι για το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ

ΣτΕ: Συνταγματικοί οι νόμοι για το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ

 

 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων (ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκλογική διαδικασία ανάδειξη μελών των συμβουλίων των ΑΕΙ, κ.λπ.).
 
Ειδικότερα, το 2012 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ 19 πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δυο αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακοί καθηγητές ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ταξινόμηση ψήφου, την διαδικασία εκλογής συμβούλων διοίκησης, κ.λπ.
 
Σύμφωνα με το in.gr, με τις προσφυγές τους εμμέσως προσέβαλαν και τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012. Τα ΑΕΙ, κ.λπ. υποστήριζαν, ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, ενώ παράλληλα καταργείται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, λόγω της πρόβλεψης εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών.
 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς.