Διακυμάνσεις στις τιμές των σαρακοστιανών

Διακυμάνσεις στις τιμές των σαρακοστιανών

 

 

 

 

Έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), καταγράφει διακύμανση στις τιμές των τροφίμων που απαρτίζουν το σαρακοστιανό.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου ανάλογα με το τι θα επιλέξει κάποιος καταναλωτής να ψωνίσει θα χρειαστεί από 0,87% λιγότερα χρήματα συγκριτικά με πέρυσι ως και 3,13% περισσότερα.
 
Οι σουπιές, το χταπόδι και ο ταραμάς αποτελούν τα τρία είδη με την πιο αυξημένη -συγκριτικά με πέρυσι - τιμή (τόσο στην κατώτατη τιμή όσο και στην ανώτερη). Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας του ΚΕΠΚΑ, οι σουπιές, στις 27 Φεβρουαρίου 2014 στοίχιζαν από 7,98 έως και 10 ευρώ, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου φέτος η τιμή τους κυμαινόταν από 8,98 μέχρι και 14 ευρώ (παρουσιάζουν δηλαδή αύξηση από 12,53% ως και 28,57%). Οι τιμές του χταποδιού, που πέρυσι κυμαίνονταν από 9,99 - 15 ευρώ, φέτος διαμορφώνονται από 11,99 - 16 ευρώ και του ταραμά από 2,54 -5,90 ευρώ πέρυσι σε 3,30-6,50 ευρώ φέτος.
 
Στον αντίποδα, τα κυδώνια, το τουρσί και οι ελιές καλαμών είναι και φέτος τα φθηνότερα τρόφιμα του σαρακοστιανού τραπεζιού.
 
Το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους καταναλωτές να ερευνούν πριν αγοράσουν, να αποφεύγουν τους πλανόδιους πωλητές για αγορές προϊόντων, αλλά και τις υπερβολές στις ποσότητες, να χρησιμοποιούν τις γνώσεις, τις αισθήσεις και την παρατηρητικότητά τους, να επιλέγουν κατάστημα της εμπιστοσύνης τους και να καταγγέλλουν στο Κέντρο, όποιο πρόβλημα διαπιστώνουν.