Περιορίζονται σε τρία τα πρότυπα σχολεία σύμφωνα με τον υπ. Παιδείας

Περιορίζονται σε τρία τα πρότυπα σχολεία σύμφωνα με τον υπ. Παιδείας

 

Τον περιορισμό των πρότυπων σχολείων σε τρία προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στο θεσμό όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, με τη Διοικούσα Επιτροπή των Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΣ). Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα γίνουν φέτος εξετάσεις στα υπάρχοντα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουράκης ενημέρωσε τα μέλη της ΔΕΠΣ ότι τα πρότυπα σχολεία θα διαχωριστούν από τα πειραματικά, ενώ θα μείνουν σε λειτουργία μόνο η Βαρβάκειος, η Ιωνίδειος και η Ευαγγελική Σχολή Αθηνών. Σε αυτά τα τρία σχολεία θα διατηρηθεί κάποιο είδος εξετάσεων, ενώ στα πειραματικά η εισαγωγή θα γίνεται με κλήρωση.
 
Σύμφωνα με τη naftemporiki, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι φέτος δεν θα γίνουν εξετάσεις στα υπάρχοντα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.
Οι εξετάσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε δύο μήνες.
 
Παράλληλα, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση-σχόλιο στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ότι η αριστεία είναι ρετσινιά.
 
«Σαν ρετσινιά κόλλησαν σε διάφορους σχολιαστές, της "ημετέρας παιδείας μετέχοντες", τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας περί αριστείας, που τραυματίζει τις παιδικές ψυχές. Μίλησαν περί κομμουνιστικής εξίσωσης προς τα κάτω και περί μετριοκρατίας» αναφέρεται.
 
«Και όμως, η μετριότητα προκύπτει σχεδόν αβίαστη, είτε από τη βαθμοθηρία και το παπαγαλίζειν, προϊόντα του άγχους της διαρκούς επιβράβευσης, είτε από την παραίτηση και την ήσσονα προσπάθεια, προϊόντα του διαρκούς άγχους μήπως επαναληφθεί η πρώτη αποτυχία. Σύνδρομα ανάρμοστα στην ψυχοσύνθεση των ανηλίκων, καθώς και στην πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού έργου που αποστολή έχει να κοιτάζει όλη την τάξη και όχι να ξεχωρίζει πρόωρα τα 20άρια και τα 19άρια.
 
Η ενήλικη ζωή, μοιραία, βρίθει εξετάσεων, αξιολογήσεων και διακρίσεων. Οι ισορροπημένοι και φιλομαθείς έφηβοι διαθέτουν πολύ περισσότερα εφόδια για μετέπειτα διακρίσεις από ότι τρυφερά πανικόβλητα μυαλά πρόωρα διακεκριμένα στο κυνήγι του βαθμού μάλλον παρά της γνώσης» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.