Η συνταγή του Σαββάτου: Λαζάνια Μπολονέζ

Η συνταγή του Σαββάτου: Λαζάνια Μπολονέζ

 

 

 

 

Αυτά είναι τα κλασικά λαζάνια φούρνου. Βασίζονται σε μια πλούσια γέμιση με κιμά, όπως θα περίμενε κανείς από μια αυθεντική Μπολονέζικη συνταγή.

 

Υλικά:

 

1 δόση σάλτσα μπολονέζ
150-250 ml - 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό βοδινού
12 φύλλα λαζάνια που δεν χρειάζεται να τα βράσετε από πριν
50γρ τριμένη παρμεζάνα

 

Για τη μπεσαμέλ:

 

50γρ βούτυρο
50γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
900ml ζεστό γάλα
αλάτι και τριμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Αν η σάλτσα μπολονέζ είναι κρύα, πρέπει να την ξανά ζεστάνετε. Όταν έχει ζεσταθεί, ρίχνετε όσο ζωμό χρειάζεται για να γίνει αρκετά ρευστή.

 

Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι, σιγοβράζετε για 1-2 λεπτά και συγχρόνως ανακατεύετε. Προσθέτετε το γάλα σταδιακά και ανακατεύετε γρήγορα. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει βράση και ανακατεύετε, μέχρι η σάλτσα να γίνει πηχτή και ομοιόμορφη. Προσθέτε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε για να αναμιχθούν καλά τα υλικά και κατεβάζετε τη σάλτσα από τη φωτιά.

 

Απλώνετε το ένα τρίτο περίπου της σάλτσας μπολονέζ σε ένα ταψί.
Περιχύνετε τη σάλτσα μπολονέζ με το ένα τέταρτο περίπου της μπεσαμέλ και από πάνωστρώνετε τέσσερα φύλλα λαζάνια. Επαναλαμβάνετε τις στρώσεις δύο φορές ακόμη. Μετά απλώνετε πάνω από την  τελευτάια στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε ομοιόμορφα την τριμμένη παρμεζάνα.

 

Ψήνετε τα λαζάνια στον φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι τα ζυμαρικά να είναι μαλακά αν τα τρυπήσετε με πιρούνι.
Αφήνετε τα λαζάνια για 10 λεπτά περίπου πριν τα σερβίρετε.