Σε νεαρό Σύρο επέρριψε το δικαστήριο την ευθύνη για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Σε νεαρό Σύρο επέρριψε το δικαστήριο την ευθύνη για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

 

 

 

Κάθειρξη 145 ετών σε 21χρονο Σύρο επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για το ναυάγιο που έγινε τον περσινό Ιανουάριο στο Φαρμακονήσι. Παρά τα έγγραφα που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης του Σύρου και τις μαρτυρίες μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος, βάσει των οποίων ο νεαρός δεν φέρει την ευθύνη του ναυαγίου και δεν ήταν κυβερνήτης του σκάφους, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο.
 
Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα, οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 20 Ιανουαρίου 2014. Το πλοιάριο των μεταναστών από το Αφγανιστάν και τη Συρία ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, τους προσέγγισε σκάφος του Λιμενικού για βοήθεια, στο οποίο προσδέθηκε η βάρκα τους.
 
Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, το σκάφος του Λιμενικού ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τα τουρκικά παράλια. Εξαιτίας της ταχύτητας ορισμένοι από τους πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα.
 
Μετανάστης, που έχασε στο ναυάγιο την γυναίκα του και τα τρία παιδιά του, είχε καταγγείλει ότι ένας άλλος μετανάστης «προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα που πνιγόταν και τότε ένας άνδρας του Λιμενικού τον χτύπησε στο κεφάλι με κλωτσιά».
 
Επίσης όπως αναφέρει το in.gr, οι διασωθέντες κατήγγειλαν πως οι άνδρες του Λιμενικού τους απείλησαν να μην αποκαλύψουν τίποτα από όσα συνέβησαν, διαφορετικά θα πάθαιναν κακό.
 
Παρά τη λεπτομερή αναφορά που έκανε ο 21χρονος αναφορικά με το ναυάγιο και τον τρόπο που έγινε, τα έγγραφα και τις μαρτυρίες των μεταφερομένων που προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισης, Παναγιώτης Χριστόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός Σύρος δεν φέρει ευθύνη, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 145 ετών και φυλάκιση τριών μηνών (βάση νομοθεσίας θα εκτίσει μόνο τα 25 έτη), καθώς και χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
 
Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε 15 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μεταφορά κάθε παράτυπου μετανάστη (26 ήταν στο σύνολο), καθώς και έξι μήνες φυλάκιση και 500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα (δηλαδή κατά συγχώνευση 145 έτη και 3 μήνες και 570.500 ευρώ).
 
Με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δίκης ο συνήγορος υπεράσπισης του Σύρου είπε πως «με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο κατηγορούμενος για την τραγική υπόθεση του Φαρμακονησίου, επωμίσθηκε μία ευθύνη η οποία κατά την άποψη της υπεράσπισης, ανήκει αλλού. Η αντίθετη, ωστόσο, πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, αλλά και η μειοψηφία ενός εκ των μελών της συνθέσεως, δημιουργούν προσδοκία για μία διαφορετική εκτίμηση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου».
 
Σημειώνεται πως στη δίκη κατέθεσε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι, καθώς ήταν η πρώτη που συνομίλησε με τους πρόσφυγες όταν, μετά το ναυάγιο, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά.
 
Όπως η ίδια είπε ενώπιον του δικαστηρίου, όλοι οι ναυαγοί κατήγγειλαν ότι το ναυάγιο έγινε όταν το σχοινί με το οποίο το σκάφος του Λιμενικού τους ρυμουλκούσε προς τις τουρκικές ακτές κόπηκε με αποτέλεσμα να μπουν νερά στη βάρκα που επέβαιναν η οποία και τελικά ανετράπη.
 
Η Μάνια Μπαρσέφσκι παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία και μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε πως «πρόκειται για μία εξοντωτική για τον νεαρό κατηγορούμενο ποινή, η οποία αντιστρέφοντας τους ρόλους αναγορεύει το θύμα εν προκειμένω τον σύρο πρόσφυγα που καταδικάστηκε, σε θύτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να σταματήσει τις παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές αποτροπής στο Αιγαίο των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας».
 
Πλήρως αρνήθηκε τις κατηγορίες απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο 21χρονος Σύρος, ο οποίος και επεσήμανε αρκετές φορές πως δεν ήταν αυτός στο τιμόνι του σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αφού ήταν απλώς ένας εκ των μεταναστών.
 
Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο 21χρονος είπε πως ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα με τελικό προορισμό την Σουηδία. Δύο φορές χρειάστηκε να πληρώσει τον τούρκο διακινητή για να τον περάσει στη χώρα μας, και μάλιστα την πρώτη φορά που επιχείρησαν να γίνει αυτό από ξηρά, τους εντόπισαν και τους γύρισαν πίσω.