Η Πάτρα γιορτάζει το καρναβάλι πανηγυρικά και το 2015

Η Πάτρα γιορτάζει το καρναβάλι πανηγυρικά και το 2015

 

 

 

Το Πατρινό Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου με την αναγγελία της έναρξης από τον τελάλη και το βράδυ του Σαββάτου που ακολουθεί με την Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, ενώ διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα.
 
Το Καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο η μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν Χορούς, Παρελάσεις (με συμμετοχή 40.000 περίπου καρναβαλιστών), Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού (με συμμετοχή περίπου 90 πληρωμάτων), Καρναβάλι των Παιδιών (με συμμετοχή περίπου 12.000 παιδιών), Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
 
Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη 
παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.
 
Ψυχή του καρναβαλιού αποτελούν οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές Πατρινές, Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού.  Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τόσο στις επίσημες, όσο και σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες όπως αποκριάτικους χορούς, μπαλ μασκέ και γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλαμπ, καφέ και εστιατόρια.
 
Πλέον τη διοργάνωση αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Δήμος Πατρέων μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πατρινό Καρναβάλι η οποία εποπτεύει και το καρναβαλικό εργαστήρι, μοναδικό χώρο στην Ελλάδα όπου κατασκευάζονται τα μεγαλειώδη άρματα του βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του καθώς και άλλες κατασκευές που κοσμούν την πόλη στη διάρκεια της Αποκριάς.
 
Στις 17 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Πάτρας ο τελάλης του Πατρινού Καρναβαλιού και αναγγέλλει σε κάθε γειτονιά της πόλης την έναρξη του Καρναβαλιού. Εκεί κηρύσσεται η έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού από τον Δήμαρχο Πατρέων.
 
Την ημέρα εκείνη εκατοντάδες Πατρινοί στήνουν αυτοσχέδιες ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης με επίκεντρο των εκδηλώσεων να αποτελεί η Άνω Πόλη και κυρίως η οδός Γερμανού και οι δρόμοι γύρω από αυτή, όπου αναβιώνουν τα λαϊκά έθιμα.
 
Οι ημέρες γλεντιού, δημιουργίας, χαράς κλείνουν στον κεντρικό λιμενοβραχίονα της Πάτρας με την παραδοσιακή καύση του ομοιώματος του βασιλιά Καρνάβαλου.
 
Ο Κρυμμένος Θησαυρός εδώ και 47 χρόνια και αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας του Πατρινού Καρναβαλιού. Οι ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού συγκροτούνται είτε από τα πληρώματα που συμμετέχουν στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού, μόνιμες συντροφιές καρναβαλιστών, είτε από παρέες στα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, συνάδελφους στη δουλειά ή γνωστούς στη γειτονιά.
 
Τα παιχνίδια περιλαμβάνουν γρίφους, ασκήσεις πλοήγησης μέσα από κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη την πόλη, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, θεατρικών στιγμιότυπων κι ό,τι άλλο βάλουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές του παιχνιδιού.
 
Είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της ευρηματικότητας, της δημιουργίας και της έμπνευσης, που πλημμυρίζει σαν χείμαρρος τους δρόμους συντονίζοντας την πόλη όλη, στους παλμούς του καρναβαλιού. Η συμμετοχή των καρναβαλιστών κάθε χρόνο αγγίζει και άλλες φορές υπερβαίνει τα 35.000 άτομα.
 
Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού που ανάλογη δεν συναντάται στην Ελλάδα. Θεωρούνται μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του, όπου η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Ιστορικοί μελετητές, πάντως, του Πατρινού Καρναβαλιού προσδιορίζουν χρονολογικά το χορό των Μπουρμπουλιών, λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», από τον Ερνέστο Τσίλλερ γύρω στο 1872.
 
Τα Μπουρμπούλια είναι χοροί, όπου οι άνδρες είναι αμεταμφίεστοι, ενώ οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Οι άντρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους, αγνοώντας την ταυτότητά της, τουλάχιστον εκείνο το βράδυ.
 
Το Πατρινό καρναβάλι είναι ένα από τα ομορφότερα που διοργανώνονται κάθε χρόνο με πολλή αγάπη και μεράκι από τους κάτοικους της Πάτρας που μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε σε ένα γλέντι με φαγητό και ποτό ώστε να νιώσουμε και πάλι παιδιά. Αξίζει να συμμετέχετε!
 
Σε συνεργασία με το flowmagazine