Έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου

Έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού Έβρου

 

 

 

Σε εκκένωση του οικισμού Λαγυνά στον νομό Έβρου προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά τις έντονες πλημμύρες.
 
Για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι κάτοικοι των χωριών που συνορεύουν με τον Έβρο ποταμό ζουν με τον εφιάλτη των πλημμυρών. Οι τεράστιες ποσότητες νερού που «έπεσαν» από τη Βουλγαρία έχουν ανεβάσει τη στάθμη του περίπου 1,5 μέτρο πάνω από το όριο με αποτέλεσμα ακόμη και τα αναχώματα που είχαν στηθεί σε κάποια χωριά να υποχωρήσουν και το νερό να φτάσει στις πλατείες τους.
 
Οι κάτοικοι των Λαγυνών μεταφέρονται με λεωφορεία στην έδρα του Δήμου Σουφλίου.
 
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι το βράδυ της Πέμπτης το νερό πέρασε κάτω από τη λιθορριπή της σιδηροδρομικής γραμμής και έφτασε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Λαγυνά, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί ο οικισμός.
 
Η ποσότητα των υδάτων φθάνει τα 2.850 κυωικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ στο Πέταλο το σταθμήμετρο δείχνει 7,80 εκτατοστά, με όριο συναγερμού τα 5,80 εκατοστά.
 
Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και ο ίδιος, όπως και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, βρίσκονται στα σημεία που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
 
Όλο το πρόβλημα ξεκίνησε λόγω των βροχοπτώσεων στη Βουλγαρία, όταν χιλιάδες τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στον ποταμό Άρδα.