Το Νότιο Αιγαίο ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές και τον Σεπτέμβριο

Το Νότιο Αιγαίο ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές και τον Σεπτέμβριο

 

 


Μειωμένη σε ποσοστό 5,5% είναι η μέση δαπάνη ανά ξένο επισκέπτη τον μήνα Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων τον ίδιο μήνα. Συνολικά τον Σεπτέμβριο επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,963 εκατ. τουρίστες σημειώνοντας -αναμενόμενη- πτώση ύψους 23,7% σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 1,75 δις. ευρώ (-28.9% συγκριτικά με τον Αύγουστο). 
 
Τα παραπάνω αποτελέσματα καταγράφει, η έρευνα «Ξ.Ε.Ε-TNS ICAP-Quantos» για την περιφερειακή κατανομή της τουριστικής δαπάνης, τον Σεπτέμβριο του 2013. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα όπου πραγματοποιήθηκε το 16% των ετήσιων αφίξεων και το 14% των ετήσιων προσδοκώμενων εσόδων. Υπογραμμίζεται ότι η μελέτη αποτελεί μέρος της έρευνας για την Περιφερειακή Κατανομή της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης που υλοποιείται συμπληρωματικά και σε εναρμόνιση με την Ετήσια Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος. 
 
Όπως σημειώνει η εν λόγω έκθεση, «πρωταθλητής» εσόδων και το μήνα Σεπτέμβριο είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ουραγός στην ίδια κατηγορία η περιφέρεια Θεσσαλίας.  
 
Συνολικά η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αποτέλεσαν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για το Σεπτέμβριο του 2013 με περισσότερους από 650 χιλιάδες επισκέπτες οι δύο πρώτες περιφέρειες και με σχεδόν 800 χιλιάδες επισκέπτες το Νότιο Αιγαίο. Πάντως οι επισκέπτες στην Κεντρική Μακεδονία έμειναν λιγότερες μέρες και ξόδεψαν λιγότερο ανά ημέρα παραμονής σε σύγκριση με τα νησιά.
 
Οι επισκέπτες  των νησιών του Νοτίου  Αιγαίου και της Κρήτης  παρέμειναν  σχεδόν  8 ημέρες  κατά  μέσο  όρο,  ενώ  δαπάνησαν 740  και  670  ευρώ  κατά  μέσο  όρο αντίστοιχα  κατά  την παραμονή  τους.  Παρόμοιο  διάστημα  παραμονής  αντιστοιχεί στους επισκέπτες  των νησιών του Ιονίου, οι οποίοι όμως ξόδεψαν σαφώς μικρότερο ποσό κατά την παραμονή τους (περίπου 560 ευρώ).
 
Όπως διαπιστώνει η έρευνα, το 82,2% του εισερχόμενου τουρισμού κατά τον Σεπτέμβριο του 2013 επισκέφτηκε την Ελλάδα για λόγους αναψυχής. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από 90% στις κύριες τουριστικές περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη.