Γ. Βαρουφάκης: Θέλουμε συνολική λύση με τους εταίρους μας

Γ. Βαρουφάκης: Θέλουμε συνολική λύση με τους εταίρους μας

 

 

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο υπουργος Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, υπογράμμισε την επιθυμία της Ελλάδας να διαπραγματευθεί με τους δανειστές της και όχι να έρθει σε σύγκρουση μαζί τους.
 
Αυτό που ζητάμε, είπε ο νέος ΥΠΟΙΚ, είναι μια ευκαιρία να συνθέσουμε μια πρόταση, η οποία θα ελαχιστοποιεί τα κόστη της δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας και θα δίνει στη χώρα μια ευκαιρία να ανασάνει ξανά.
 
«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης στους NYT. «Η αποστολή μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», το οποίο, όπως είπε, σημαίνει απλά μια μετάθεση του προβλήματος.
 
Αντίθετα, η αποστολή μας, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, είναι «να αναδιαρθρώσουμε το χρέος και την οικονομία για να πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε».
 
Η εφημερίδα παρατηρεί, πως τα σχόλια αυτά ίσως ερμηνευτούν από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ ως αδυναμία της νέας κυβέρνησης να κατανοήσει το μέγεθος των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μειώνοντας τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Ο στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να τροφοδοτηθεί με ρευστότητα η οικονομία, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά, πως η Αθήνα θα προτείνει να μείνει στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ. 
 
Ο υπουργός Οικονομικών, ακόμη, σημείωσε πως Ελλάδα βασίζεται στους πιστωτές της ώστε να παράσχουν κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, που θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει κεφάλαια και στη βάση αυτή θα ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους υπουργούς Οικονομικών ώστε να βρουν τρόπους να μειώσουν το βάρος του χρέους.