Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 80 ετών για τη Βραζιλία

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 80 ετών για τη Βραζιλία

 

Οι τρεις πολυπληθέστερες πολιτείες της Βραζιλίας βιώνουν τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας από το 1930, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας Ιζαμπέλα Τεϊξέιρα.
 
Η Τεϊξέιρα χαρακτήρισε την κρίση λειψυδρίας ως «ανησυχητική και κρίσιμη», και κάλεσε τις πολιτείες του Σάο Πάουλο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μίνας Γκεράις να επιτείνουν τις προσπάθειες εξοικονόμησης νερού.
 
Η ξηρασία επηρεάζει ιδιαίτερα τη βιομηχανία και τη γεωργία, επιδεινώνοντας την οικονομία της Βραζιλίας που βρίσκεται ήδη υπό πιέσεις. Τα υδροηλεκτρικά φράγματα της χώρας έχουν επίσης επηρεαστεί, μειώνοντας έτσι τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα.
 
Η κρίση έρχεται σε μία περίοδο με υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Η περιοχή θα έπρεπε να βρίσκεται εν μέσω περιόδου βροχών όμως οι έως τώρα βροχοπτώσεις είναι ανεπαρκείς και έχουν λάβει χώρα κυρίως στα νοτιοανατολικά.
 
«Δεν έχουμε ξαναδεί μία τόσο ανησυχητική κατάσταση από τότε που ξεκινήσαμε να κρατάμε αρχεία πριν από 84 έτη», δήλωσε η Τεϊξέιρα.
 
Η κρίση ξεκίνησε από την περιοχή του Σάο Πάουλο, όπου οι διακοπές στην υδροδότηση είναι αρκετά συχνές. Παρά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, οι δεξαμενές της πόλης Κανταρέιρα, οι οποίες υδροδοτούν πάνω από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν πληρότητα μόλις 5,2 τοις εκατό.
 
Στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο η κατάσταση είναι οριακά καλύτερη παρά το γεγονός ότι η κύρια δεξαμενή νερού έφτασε σε μηδενικό επίπεδο για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε.
 
Ο γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Αντρέ Κορέα χαρακτήρισε την κρίση λειψυδρίας ως «τη χειρότερη στην ιστορία της Βραζιλίας», αλλά πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμα αρκετά αποθέματα νερού σε άλλες δεξαμενές του Ρίο ντε Τζανέιρο, ώστε να αποφευχθεί η διανομή νερού με δελτία για τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες.