ΕΕ: Απίθανο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το Φεβρουάριο

ΕΕ: Απίθανο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το Φεβρουάριο

 

 

Αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος προσαρμογής πέραν της 28ης Φεβρουαρίου θα αναμένει το Eurogroup, με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν πως η παράταση θα είναι μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων.
 
Αξιωματούχους της ευρωζώνης στα πλαίσια ενημέρωσης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες ανέφερε πως « είναι έξω από κάθε στατιστική πιθανότητα» να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος της τρόικας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
 
Ο ίδιος είπε πως θα πρέπει να εξετασθεί μια νέα επέκταση του προγράμματος. Ωστόσο, αν και δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης , ανέφερε με νόημα πως θα πρέπει να ξεπερνά τις μια ή δύο δυο εβδομάδες.
 
Όπως αναφέρει το in.gr, ο αξιωματούχος αποσαφήνισε πως προϋπόθεση για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης είναι ότι θα το αιτηθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση.
 
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις ελληνικές εκλογές, έχει συμφέρον να περιορίσει οποιονδήποτε κίνδυνο για το καλό της χώρας και των πολιτών.
 
Αν και ερωτήθηκε για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αρκέσθηκε να δηλώσει πως οι συζητήσεις για το θέμα μπορούν να ξεκινήσουν μόνον υπό κάποιους συγκεκριμένους όρους.
 
Τέλος, ξεκαθάρισε πως στο Εurogroup της Δευτέρας θα γίνει μια συζήτηση για τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα σε σχέση με την Ελλάδα με βάση και το αποτέλεσμα των εκλογών που θα είναι γνωστό, ωστόσο δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση.
 
Σημειώνεται πως μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση.
 
Σχολιάζοντας το ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε τα εξής:
 
«Εάν το λες αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχθείς τους κανόνες και τις συμφωνίες. Και αυτό σημαίνει επίσης ότι όποια χώρα χρειάζεται στήριξη για τη χρηματοδότηση της οικονομίας της και των δημοσίων δαπανών της θα πρέπει να ακολουθήσει αυτούς τους όρους».
 
Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εξαρτάται για περαιτέρω στήριξη τα άλλα μέλη της ευρωζώνης.