Υποτονικότητα στην αγορά κατοικίας - «Αγκάθι» η υψηλή φορολογία

Υποτονικότητα στην αγορά κατοικίας - «Αγκάθι» η υψηλή φορολογία

 

Σημαντική συρρίκνωση της δραστηριότητας στον κλάδο της οικοδόμησης, εξαιτίας των αρνητικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, διαπιστώνει σε πρόσφατη μελέτη της για τον εγχώριο κλάδο της ακίνητης περιουσίας η Infobank Hellastat (IBHS).
 
Το αντικείμενο δραστηριότητας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών real estate, τόσο στον τομέα των επαγγελματικών όσο και οικιστικών ακινήτων, την τελευταία εξαετία έχει περιοριστεί σημαντικά, επισημαίνει η IBHS, εξηγώντας πως η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση, ιδίως στον τομέα της κατοικίας, ενώ οι αγοραπωλησίες είναι πλέον ελάχιστες.
 
Αναλυτικά, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μετά το 2005 δεικνύει συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2013 στις 16.384 άδειες, που συνιστά πτώση 27,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Έτσι, στα τέλη του 2013 ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2005 κατά 83%. 
 
Σύμφωνα με την naftemporiki, η κρίση της αγοράς κατοικίας μεταφράζεται σε σημαντική υποχώρηση των τιμών, καθώς σύμφωνα με το ΕΛΙΕ, από την αρχή της ύφεσης έως και το 2013 η μεσοσταθμική μείωση έφτασε το 30%-35%. 
 
Σύμφωνα με την IBHS, αρνητικά έχει επιδράσει η δυσχερής πλέον χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθώς και η συνεχής αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης τα τελευταία χρόνια.
 
Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων εξακολουθούν οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των μισθωτηρίων συμβολαίων και μείωση των ενοικίων, κυρίως σε εμπορικά ακίνητα χαμηλότερης κατηγορίας, αποθηκευτικούς χώρους και μη ανταγωνιστικά κτίρια γραφείων, γεγονός που αυξάνει τις αποδόσεις. 
 
Όπως τονίζεται στη μελέτη, οι ανωτέρω συνθήκες προκαλούν στις εταιρείες του κλάδου σημαντικές ζημιές από αναπροσαρμογή επενδύσεων σε εύλογη αξία, αν και το 2013 περιορίστηκαν αρκετά.
 
«Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα ομαλοποιήσει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και θα τονώσει τον όγκο των συναλλαγών, εφόσον όμως συνοδευτεί από πολιτική σταθερότητα στο άμεσο μέλλον. Ήδη, από τα τέλη του 2013 διαπιστώνεται σταδιακή επιβράδυνση της υποχώρησης των τιμών στις κατοικίες, τάση που θα επικρατήσει και το επόμενο έτος, ενώ σταθεροποίηση θα επέλθει από το 2016. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για ουσιαστική ανάκαμψη αποτελεί και η σταθεροποίηση και ορθολογικοποίηση του φορολογικού πλαισίου», σχολίασε ο Χρυσόστομος Κάτσης, διευθύνων σύμβουλος της Infobank Hellastat.