Εγκρίθηκαν οι προδιαγραφές για τον νέο μουσειακό χώρο της Δήλου

Εγκρίθηκαν οι προδιαγραφές για τον νέο μουσειακό χώρο της Δήλου

 

 

 

Το γενικό πλαίσιο αρχών για τον νέο μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί στη Δήλο μετά την εξεύρεση πόρων για τη σύνταξη της μελέτης του, όρισε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
 
Σύμφωνα με τις προδιαγρφές, θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος του νέου Μουσείου να είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειο ή υπόσκαφο και να ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, χρείαζεται να είναι όσο το δυνατόν απομακρυσμένο από τη θάλασσα, για να προστατεύονται καλύτερα τα αρχαία έργα αλλά και τα νέα υλικά του και να μην χρειάζεται συχνά επισκευές.
 
Το μέγεθός του ορίστηκε να είναι τουλάχιστον 5.000 τ.μ. για να καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες ενός Μουσείου και να μπορούν να εκτεθούν όσα έργα παρουσιάζονται σήμερα στο τωρινό Μουσείο, όπως και οι αρχαιότητες που θα προέρχονται είτε από τις αποθήκες είτε από τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού.
 
Όπως σημειώθηκε στο Συμβούλιο, τα χρήματα θα δώσει το International Foundation for Greece (που ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη), καθώς το Ίδρυμα είχε προσφερθεί από το περασμένο καλοκαίρι να δωρίσει μια μελέτη στο ελληνικό κράτος και επιλέχθηκε η Δήλος ως η καλύτερη επιλογή.