Λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων

Λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων

 

Εν μέσω έξαρσης της εποχικής γρίπης και παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών, δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο μήνα δείχνει ότι, το 60% των Ελλήνων παίρνει αντιβιοτικά χωρίς να έχει ιατρική ένδειξη.
 
Την ίδια ώρα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο «τέλος των αντιβιοτικών».
 
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι, το 20% των ανθρώπων που λαμβάνει αντιβιοτικά τα αγοράζουν μόνοι τους και τα πληρώνουν με δικά τους χρήματα, ενώ το 36% φυλάει στο σπίτι του τα αντιβιοτικά για ώρα ανάγκης.
 
Το 60% των Ελλήνων παραδέχεται ότι πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ είναι δικαιολογημένο επιστημονικά σε λιγότερο από 10%. Μάλιστα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως βήχας, πονόλαιμος, συνάχι και πυρετός δηλαδή για καθαρά ιογενείς λοιμώξεις που τα αντιβιοτικά είναι εντελώς άχρηστα.
 
Σύμφωνα με το in.gr, τόσο η φετινή γρίπη, όσο και άλλες ιώσεις οφείλονται σε >200 είδη ιών και όχι σε μικρόβια. Στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, οπότε δεν πρέπει να χορηγούνται εύκολα από τους γιατρούς και πολύ περισσότερο να τα παίρνει μόνος του ο ασθενής από το φαρμακείο.
 
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, «στους Έλληνες όμως έχει επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για κάθε πυρετό που κάνουν. Αλλά, δεν γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα 'εισπράττουν' και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών (διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λπ.) και το σημαντικότερο ίσως, ότι αναγκάζουν τα μικρόβια των φυσιολογικών τους χλωρίδων να αποκτήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν». 
 
Οι γιατροί τονίζουν την ανάγκη να ανατρέψει η Ελλάδα την αρνητική πρωτεία που κατέχει στην Ευρώπη ως προς την κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, καθώς αυτό έχει ως συνέπεια να είναι και η πρώτη χώρα με αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
 
Να σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα είναι και η μόνη χώρα στο δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευθεί αντιβιοτικά από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού.
 
Την ίδια ώρα, η διεθνής επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο «τέλος των αντιβιοτικών», αφού τα υπάρχοντα αποδεικνύονται όλο και πιο αναποτελεσματικά έναντι των ιών και των μικροβίων. 
 
«Θα πρέπει λοιπόν να τα χρησιμοποιούμε σωστά με τη καθοδήγηση του ιατρού μας, όταν πρέπει, για όσο διάστημα χρειάζεται και στη σωστή δοσολογία.
 
Επομένως καθήκον όλων μας είναι να διαφυλάξουμε αυτά τα πολύτιμα φάρμακα που στην κυριολεξία σώζουν ζωές, για εμάς και για τις επόμενες γενεές ώστε να παραμείνουν δραστικά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.