Απόσυρση της απόφασης για συνταγογράφηση φαρμάκων από νοσηλευτές

Απόσυρση της απόφασης για συνταγογράφηση φαρμάκων από νοσηλευτές

 

 

 

Αποσύρεται τελικά η υπ’ αριθμ. 3567/19-1-2015 (ΦΕΚ: Β 79) απόφαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, που έδινε δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και στους νοσηλευτές. Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι, η απόσυρση της διάταξη γίνεται «προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το θέμα με όλους τους υγειονομικούς φορείς».
 
Η υπουργική απόφαση με τίτλο «Καθήκοντα και αρμοδιότητες νοσηλευτών-τριών», προέβλεπε μεταξύ άλλων «συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού όπως: Ήπια αναλγητικά - αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η εν λόγω  απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου που απειλούσε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. 
Σχολιάζοντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δικαίωση των γιατρών. 
 
«Ο ΠΙΣ τρέφει απεριόριστη εκτίμηση προς τον κλάδο των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές ήταν και είναι στενοί συνεργάτες των ιατρών τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας.
 
Ωστόσο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δύο επιστημονικών κλάδων. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία καθ’ οιονδήποτε τρόπο» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.