Συμπτώματα,διάγνωση και πρόληψη της Ορθοκήλης

Συμπτώματα,διάγνωση και πρόληψη της Ορθοκήλης

 

 

 

 

Μια μικρή Ορθοκήλη είναι συχνά ασυμπτωματική, χωρίς συμπτώματα, ειδικά αν διογκώνεται λιγότερο από 1 ίντσα μέσα στον κόλπο.
 
Ωστόσο, μια μεγαλύτερη Ορθοκήλη μπορεί να δημιουργήσει μια ποικιλία διαταραχών του ορθού και του κόλπου.
 
Τα κυριότερα είναι τα ακόλουθα:
 
Δακτυλική κένωση. Περίπου 25% του χρόνου, ο ασθενής πρέπει να χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται «δακτυλική κένωση» για να βοηθήσει την κένωση του ορθού. Στην τεχνική αυτή, ο ασθενής πιέζει την Ορθοκήλη με τα δάχτυλά του μέσα στον κόλπο, ενώ αφοδεύει για να διευκολυνθεί το πέρασμα των κοπράνων.
Χαμηλή οσφυαλγία που περνάει με την κατάκλιση. Σε πολλές γυναίκες ο πόνος στην πλάτη επιδεινώνεται καθώς η μέρα προχωρά και είναι πολύ πιο έντονος το βράδυ.
 
Μια αίσθηση ότι το έντερο δεν έχει αδειάσει εντελώς μετά από την αφόδευση.
Δυσκολία στον έλεγχο του περάσματος των κοπράνων ή των αερίων από τον πρωκτό.
 
Μια διόγκωση των ιστών που προεξέχουν μέσα από το άνοιγμα του κόλπου.
 
Πόνος ή δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.
Δυσκολία στην αφόδευση.
Μια αίσθηση της πίεσης του ορθού.
Δυσκοιλιότητα.
Πόνος στο ορθό.
Πως διαγιγνώσκεται η Ορθοκήλη;
 
Ο γιατρός μπορεί να σας επιβεβαιώσει ότι έχετε Ορθοκήλη κάνοντας γυναικολογική εξέταση και μια εξέταση του ορθού. Ένα απλό τέντωμα με ελεγχόμενη αλλαγή των κινήσεων θα πρέπει να προκαλέσει διόγκωση στην Ορθοκήλη , επιτρέποντας στο γιατρό να δει το μέγεθος και το σχήμα της Ορθοκήλης μέσα στον κόλπο σας.
 
Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος και η θέση της και μπορεί να χρειαστεί εξέταση με βαριούχο υγρό. Το βαριούχο υγρό είναι μια ακτινογραφική εξέταση που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η Ορθοκήλη και αν το ορθό αδειάζει εντελώς με την κένωση.
 
Με ποιους τρόπους προλαμβάνεται η Ορθοκήλη;
 
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ασκήσεις Kegel μπορούν είτε να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας Ορθοκήλης είτε να ανακουφίσουν κάποια από τα συμπτώματά της. Οι ασκήσεις Kegel είναι κινήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, με στόχο τη σύσφιξη των ιστών γύρω από τον κόλπο.