Μέτρα για την αιθαλομίχλη στη Δ. Μακεδονία

Μέτρα για την αιθαλομίχλη στη Δ. Μακεδονία

 

 

 

 

Στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας, τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν τα επιτρεπόμενα όρια, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να προχωρήσει στη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού.
 
Συγκεκριμένα, προτείνεται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, αλλά και για τα άτομα αυξημένου κινδύνου (με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοπάθειες) να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
 
Στα επιπλέον μέτρα για τους δήμους Φλώρινας και Εορδαίας είναι να αποφεύγεται η χρήση τζακιών, θερμαστρών, στερεών καυσίμων και να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά καύσιμα και πηγές θέρμανσης, έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.
 
Επίσης, συνιστάται να ρυθμίζεται ο θερμοστάτης στους 18 C σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία αποτεφρωτικών κλιβάνων και οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.
 
Ακόμη, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς (χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού - φρένου) κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.
 
Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 22 Ιανουαρίου και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.