Σε χαμηλά επίπεδα η απασχόληση στην Ελλάδα

Σε χαμηλά επίπεδα η απασχόληση στην Ελλάδα

 

 

 

 

Μια εξαιρετικά προβληματική αγορά εργασίας, αποκαλείπτουν τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, η απασχόληση στη χώρα μας το τρίτο τρίμηνο του 2014 βρίσκεται στο ποσοστό του 49,7%, παρουσιάζοντας οριακή βελτίωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους όταν ήταν στο 49,2%. Ο αντίστοιχος μέσος όρος απασχόλησης για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 65,1%.
 
Αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η μείωση της απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν εντυπωσιακή, αφού το 2010 ήταν 59,1%, το 2011 έπεσε στο 55,1% ενώ το 2012 έπεσε ακόμη πιο δραματικά στο 50,8% και το 2013 καθηλώθηκε σε ποσοστά κάτω του 50%.
 
Η τελευταία καλύτερη περίοδος, για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2008, όταν το ποσοστό είχε φτάσει στο 61,6%.
 
Δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση για τους πενηντάρηδες που ψάχνουν να βρουν δουλεία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ενώ τα ποσοστά απασχόλησης για τις ηλικίες 55-64 ετών, είναι μόλις στο 33,7%.
 
Μάλιστα από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα τα ποσοστά απασχόλησης για τις ηλικίες άνω των 55 ετών μειώνονται συνεχώς. Από το 35% του τετάρτου τριμήνου του 2013 πέφτουν στο 33,7% του τρίτου τριμήνου του 2014.
 
Αυτό σημαίνει ότι όσοι χάνουν τη δουλειά τους σε αυτές τις ηλικίες ουσιαστικά μένουν εκτός αγοράς εργασίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για μια αξιοπρεπή σύνταξη και κυρίως για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιέρχονται αυτοί οι άνθρωποι και για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αφού μένουν έξω από την αγορά εργασίας.