Πως δρούσε το κύκλωμα των εκβιαστών

Πως δρούσε το κύκλωμα των εκβιαστών

 

 

 

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα εκβιαστών από την ΕΛΑΣ, στο οποίο εμπλέκονται φυλακισμένοι αρχινονοί που συνεργάζονταν με καταδικασμένους τρομοκράτες αλλά και έναν έγκλειστο πρώην υπουργό.
 
Εκβιασμοί, απαγωγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, βομβιστικές ενέργειες κατά δικαστικών και «χρυσά συμβόλαια» για τοποθέτηση βομβών κατά παραγγελία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια δρούσε ανενόχλητη.
 
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τρεις γνωστοί βαρυποινίτες ήταν οι εγκέφαλοι της αδίστακτης μαφιόζικης οργάνωσης. Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ακόμη 10 άτομα, έγκλειστοι των φυλακών, ενώ καταζητείται ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης με κεντρικό ρόλο, το οποίο φυγοδικεί.
 
Στρατηγεία της οργάνωσης ήταν οι κατά τόπους φυλακές της χώρας με πρώτο το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. Μέσα από τις φυλακές σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, κανονίζονταν τα συμβόλαια και δίνονταν εντολές σε ανθρώπους του κυκλώματος που βρίσκονταν έξω από τις φυλακές να τα εκτελέσουν, τοποθετώντας κατά παραγγελία εκρηκτικούς μηχανισμούς.
 
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν μεταξύ των φυλακισμένων αρχινονών και των μελών του κυκλώματος που αναλάμβαναν τις βομβιστικές «αποστολές», σήμαναν την αρχή του τέλους για το κύκλωμα εκβιαστών, που δρούσε από το 2011.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο - κλειδί στην εξιχνίαση έπαιξε και μια γυναίκα, η οποία κατέθεσε στην ΕΛΑΣ ότι είχε στοχοποιηθεί από τον Βλαστό για χρήματα που φέρεται να είχε από τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου.
 
Τα μέλη του μαφιόζικου κυκλώματος είχαν αναπτύξει κανόνες συνωμοτικότητας για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
 
Οι συνθηματικές εκφράσεις-εντολές, γνωστές στη γλώσσα των κακοποιών (αργκό), δίνονταν μέσω κωδικών και συνθηματικών κυρίως στη διάρκεια επισκεπτηρίων, μέσω κρατουμένων που λάμβαναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, μέσω συγγενικών και φιλικών τους προσώπων, ακόμη και μέσω επίορκων σωφρονιστικών ή αστυνομικών.
 
Η «ταρίφα» της αδίστακτης συμμορίας για την τοποθέτηση ενός χαμηλής ισχύος εκρηκτικού μηχανισμού κατά παραγγελία ανερχόταν στο ποσό των 2.000 ευρώ. Η «ταρίφα» ανέβαινε αναλόγως της δυσκολίας του σχεδίου και του κατά πόσο «υψηλό» πρόσωπο ήταν ο στόχος.
 
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος φέρεται να είναι ο ηθικός αυτουργός ο οποίος είχε ζητήσει από αρχινονούς του κυκλώματος να εκβιάσουν τον Γιάννη Σμπώκο, καθώς πίστευε ότι κρύβει χρήματα από τις μίζες για τα εξοπλιστικά.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά του πρώην Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών και της αδερφής του, έχουν σημειωθεί τρεις βομβιστικές επιθέσεις.