Εξαρθρώθηκε τριμελής εγκληματική ομάδα που ξάφριζε εκκλησίες των Κυκλάδων

Εξαρθρώθηκε τριμελής εγκληματική ομάδα που ξάφριζε εκκλησίες των Κυκλάδων

 

 

 

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μήλου, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε ιερούς Ναούς, Μονές, εξωκλήσια των Κυκλάδων και εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι έξι υποθέσεις στα νησιά Σίφνο, Μήλο, Κέα, Κύθνο, Ίο, Κουφονήσι, Νάξο και Μύκονο.
 
Συνελήφθησαν, τα τρία μέλη της σπείρας, υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 48, 35 και 21 ετών και σχηματίστηκε σε βάρος τους ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, απείθειας, αντίστασης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης και εξύβρισης.
 
Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα και τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων που διενεργήθηκε, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και σκιαγραφήθηκε το προφίλ της εγκληματικής ομάδας που αφορούσε στα περιγραφικά χαρακτηριστικά και τους ρόλους των μελών της.
 
Αναλυτικότερα, όπως εξακριβώθηκε από λεπτομερή αξιολόγηση και ανάλυση των περιστατικών, η σπείρα ταξίδευε σε νησιά των Κυκλάδων όπου εντόπιζε-στοχοποιούσε χώρους θρησκευτικής λατρείας (εκκλησίες) και εφαρμόζοντας προχωρημένες τεχνικές αντιπαρακολούθησης πραγματοποιούσε κλοπές αφιερωμάτων από εικόνες και χρημάτων από παγκάρια, φροντίζοντας την «καλύψη» των πράξεων της, καθυστερώντας το χρόνο ανακάλυψης τους.
 
Ως προς το χρονικό της σύλληψης των δραστών, το Σάββατο 10 Ιανουαρίου εντοπίστηκεη σπείρα στην Σίφνο και άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή οργανωμένο σχέδιο επιτήρησης τους, από ειδική ομάδα που οργάνωσε το Αστυνομικό Τμήμα Μήλου σε συνεργασία με τον Αστυνομικό Σταθμό Σίφνου.
 
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης και αφού διαπιστώθηκε ότι οι δράστες πραγματοποίησαν κλοπές σε εκκλησίες, την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου το μεσημέρι, ακινητοποιήθηκαν αιφνιδιαστικά ενώ ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν από το νησί.
 
Σημειώνεται ότι, κατά την προσαγωγή και σύλληψή τους αντιστάθηκαν σθεναρά, ενώ στη διάρκεια της κράτησης και εξέτασης τους, επέδειξαν επιθετική και εριστική συμπεριφορά κατά των αστυνομικών.
 
Αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα της σπείρας εξιχνιάστηκαν:
 
• Στη Σίφνο, δώδεκα περιπτώσεις διάρρηξης-κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα 4-15.1.2015 σε ιερές Μονές, ιερούς Ναούς και εξωκλήσια
 
• Στη Μήλο, έξι περιπτώσεις διάρρηξης-κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα 13.11.-3.12.2014 σε ιερούς Ναούς
 
• Στη Κέα, τρεις περιπτώσεις διάρρηξης-κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα 20-21.11.2014 σε ιερούς Ναούς
 
• Στην Κύθνο, μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα 6-19.11.2014 από ιερό Ναό
 
• Στην Ίο, μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα 10-11.11.2014 από ιερό Ναό
 
• Στο  Κουφονήσι, μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα 5-6.10.2014 από ιερό Ναό
 
• Στη Νάξο, , μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα 21-22.9.2014 από ιερό Ναό
 
• Στη Μύκονο, μια περίπτωση κλοπής που διέπραξαν το χρονικό διάστημα 23-24.2.2014 από ιερό Ναό
 
Υπολογίζεται ότι η λεία που αποκόμισαν υπερβαίνει τις 84.000 ευρώ.
Κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι, διαρρηκτικά εργαλεία-σύνεργα, 211,50 ευρώ, τρία κινητά τηλέφωνα και δυο χρυσά αφιερώματα, τα οποία και αποδόθηκαν.
 
Ο συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των κλοπιμαίων και την εξακρίβωση εμπλοκής των συλληφθέντων σε τυχόν άλλες παρόμοιες υποθέσεις.