Λιγότερα λουκέτα στα εμπορικά κέντρα των πόλεων

Λιγότερα λουκέτα στα εμπορικά κέντρα των πόλεων

 

 

Περιορίστηκαν στα κυριότερα αστικά εμπορικά κέντρα το 2014 τα "λουκέτα", ωστόσο σε συγκεκριμένες περιοχές διατηρήθηκαν οι "κόκκινες ζώνες" κλειστών καταστημάτων.
 
Στην τελευταία καταγραφή του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ η Αθήνα συγκεντρώνει ποσοστό κλειστών καταστημάτων της τάξεως του 27%, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζεται αισθητή μείωση, 6 ποσοστιαίων μονάδων. Έτσι διαφαίνεται μία τάση σταθεροποίησης του ποσοστού των κλειστών καταστημάτων στο 30%, με ένα περιθώριο απόκλισης ±3%. 
 
Πάντως όπως διευκρινίζει η ΕΣΕΕ, το εμπορικό κέντρο της Αθήνας δεν αποτελεί ένα ομοιγενές πεδίο οικονομικής δραστηριότητας. Η αγορά της οδού Πατησίων δείχνει μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση, και εμφανίζει σημαντικά μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες ζώνες, μόλις 13,5%, ενώ αντιθέτως τα Εξάρχεια και οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Αθήνας (Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και όλες οι ενδιάμεσες κάθετες και παράλληλες οδοί), συγκεντρώνουν τα δυο μεγαλύτερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων. 
 
Το παραδοσιακό εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας διατηρεί ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό λουκέτων, δεδομένης βέβαια και της ιδιαίτερης σημασίας του ως η «καρδία» του ιστορικού κέντρου της πόλης.
 
Το ΙΝΕΜΥ καταγράφει για τον Πειραιά μία πλέον μόνιμη εικόνα απογοήτευσης, αφού η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων στις τρεις  εμπορικές ζώνες της πόλης κυμαίνεται μεταξύ 30,5 - 42,8% και συνεχίζει να ενισχύεται, με το αμιγώς εμπορικό κέντρο να συγκεντρώνει 30,5% ποσοστό κλειστών καταστημάτων. 
 
Στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει διαχρονικά αξιοσημείωτη σταθερότητα (Σεπτέμβριος 2012: 27%, Σεπτέμβριος 2014: 26%).
 
Η διαμόρφωση της αναλογίας των «λουκέτων» κυμαίνεται περίπου σε παρόμοια επίπεδα στα βόρεια προάστια (κοντά στο 20%). Αναλυτικότερα στην Κηφισιά το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων φτάνει στο 23%, ενώ στο Χαλάνδρι και στο Μαρούσι στο 18,3%.
 
Νέα Ιωνία: Στην τωρινή καταγραφή η αγορά παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, καθώς επιβεβαιώνεται η πτώση που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη καταγραφή (Μάρτιος 2013) και το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων μειώνεται περαιτέρω φτάνοντας στο 21,1%.
 
Γλυφάδα: Πολύ χαμηλή αναλογία των κλειστών καταστημάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, παρουσιάζει η εμπορική αγορά της Γλυφάδας (μόλις 13,7%), η οποία εξυπηρετεί μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών των νοτίων προαστίων. 
 
Καλλιθέα: Μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ενιαία «κόκκινη» ζώνη «λουκέτων», καθώς οι κλειστές επιχειρήσεις  εξακολουθούν να αγγίζουν το ιδιαίτερα κρίσιμο όριο του 40% (39,3%), που υποδεικνύει ένα εμπορικό κέντρο σε πλήρη αποδιοργάνωση.
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως η έρευνε επιβεβαιώνει «μια τάση συγκέντρωσης των ενεργών επιχειρήσεων στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους και στον στενό πυρήνα του εμπορικού κέντρου των πόλεων, με την επακόλουθη ερήμωση των παράδρομων, λόγω της πτώσης των ενοικίων σε αρκετές περιπτώσεις στα πλέον κεντρικά σημεία». 
 
«Οι τάσεις μείωσης των λουκέτων και σταθεροποίησης της αγοράς παρατηρείται σε περιοχές μεσοαστικών και αστικών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ σε μικροαστικές και εργατικές περιοχές εξακολουθούν να διατηρούνται τα κλειστά μαγαζιά», πρόσθεσε.