Το Σάββατο η τριπλή αποσπερίδα για τον Πρεβελάκη στη Στέγη Μελέτης

Το Σάββατο η τριπλή αποσπερίδα για τον Πρεβελάκη στη Στέγη Μελέτης

 

 

 

 

Η τριπλή αποσπερίδα που είναι αφιερωμένη στον συγγραφέα Παντελή Πρεβελάκη και στο δραματικά λυρικό βιβλίο του "Ο ήλιος του θανάτου", πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης Παναγιώτη Κουσαθανά, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 19:00 το απόγευμα.
 
Ο Παντελής Πρεβελάκης ήταν καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ιστορικός της τέχνης και μεταφραστής.
 
Γεννημένος στο Ρέθυμνο, με ασίγαστη αγάπη για την Κρήτη, το γενέθλιο τόπο του, στον οποίο αφιέρωσε έναν ελεγειακό ύμνο με τίτλο "Το χρονικό μιας πολιτείας", το αντίστοιχο των έργων Το σπίτι μου της Μέλπως Αξιώτη (1965) και
"Το τέλος της μικρής μας πόλης του Δημήτρη Χατζή".
 
Στον Ήλιο του θανάτου ο συγγραφέας στήνει ένα γλωσσικό, βαθιά συγκινητικό μνημείο στην ανέγγιχτη φύση και ομορφιά της Κρήτης, μα προπαντός  στην αυθεντική, λαϊκή μορφή της θειας Ρουσάκης, που ανατρέφει με σοφία κι απέραντη μέχρι την αυτοθυσία αγάπη το ορφανό από μάννα και πατέρα ανεψούδι της, τον  Γιωργή. Θα καταβληθεί προσπάθεια να διαβαστεί όλο το βιβλίο κατά την τριπλή αποσπερίδα μας την αφιερωμένη στον σπουδαίο εργάτη των Γραμμάτων και της Τέχνης.
 
Προοιμιακά θα διαβαστούν δυο-τρία αποσπάσματα από το βιβλίο-διαθήκη της σπουδαίας Ελληνίστριας Jacqueline de Romilly "Τι πιστεύω" και ένα μουσικό απόσπασμα-έκπληξη για τους φίλους της Στέγης.