Από τους όρχεις πτεροφάλαινας δημιουργείται ισλανδική μπύρα

Από τους όρχεις πτεροφάλαινας δημιουργείται ισλανδική μπύρα

 

Στην παραγωγή ένός νέου προϊόντος έχει προβεί η ισλανδική ζυθοποιία Stedji, το οποίο δεν τους έχει ενθουσιάσει όλους.
 
Η ισλανδική ζυθοποιία έχει προβεί στην παρασκευή μπύρας από όρχεις ενός απειλούμενου είδους φάλαινας, κανπνιστούς με την "παραδοσιακή μέθοδο" της αποξηραμένης κοπριάς προβάτων.
 
Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν τώρα ότι η «ετοιμοθάνατη» βιομηχανία φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει νέες αγορές για τα προϊόντα της.
 
«Κανείς άνθρωπος που έχει τα λογικά του δεν θα έπινε μπύρα με όρχεις φάλαινας, όπως δεν θα παράγγελνε παρόμοια ποτά από όρχεις τίγρεων, ελεφάντων ή ρινόκερων» δήλωσε η Βανέσα Ουίλιαμς-Γκρέι της οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation.
 
«Είναι μια προμελετημένη κίνηση, η οποία όχι μόνο ατιμάζει ένα όμορφο και απειλούμενο πλάσμα, χρησιμοποιώντας τα πιο απόκρυφα μέρη του σώματός του ως εργαλείο μάρκετινγκ, αλλά επιπλέον σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στην κοινότητα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και σε όσους αγαπούν και σέβονται τις φάλαινες» είπε η Ουίλιαμς-Γκρέι σύμφωνα με τον Guardian.
 
Η μπύρα παράγεται από όρχεις πτεροφάλαινας (Balaenoptera physalus), η οποία περιλαμβάνεται στα «απειλούμενα» είδη της επίσημης Κόκκινης Λίστας. Το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου μετά τη γαλάζια φάλαινα, η πτεροφάλαινα κυνηγήθηκε ανελέητα τους προηγούμενους αιώνες.