Επαναφορά της θανατικής ποινής προτείνει η Λεπέν

Επαναφορά της θανατικής ποινής προτείνει η Λεπέν

 

 

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν ζήτησε, με φόντο την ισλαμιστική επίθεση στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, την επαναφορά της θανατικής ποινής στη Γαλλία.
 
Η πρόεδρος του FN τόνισε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2017 θα προτείνει δημοψήφισμα για επαναφορά της εσχάτης των ποινών.
 
«Προσωπικά πιστεύω ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να υπάρχει στο νομικό μας οπλοστάσιο», ανέφερε η Μ. Λεπέν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
«Πάντοτε υποστήριζα ότι πρέπει να δοθεί στους Γάλλους πολίτες η δυνατότητα να εκφραστούν στο συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε η κ. Λεπέν.
 
Η θανατική ποινή εφαρμοζόταν στη Γαλλία από τον Μεσαίωνα μέχρι και το 1977, με την γκιλοτίνα να αποτελεί το μόνο νόμιμο μέσο εκτέλεσης.
 
Όπως αναφέρει η naftemporiki, ο τελευταίος θανατοποινίτης ο οποίος εκτελέστηκε ήταν ο Χαμόντα Τζαντουμπί, τον Σεπτέμβριο του 1977.
Η ποινή καταργήθηκε με νόμο της 9ης Οκτωβρίου του 1981, επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν.
 
Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε επίσης ότι θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για το ζήτημα του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη χώρα και «τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας».
Η ηγέτιδα του FN καταδίκασε ακόμη τον «ισλαμιστικό φονταμενταλισμό» ο οποίος «ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους ανά τον κόσμο καθημερινά».