Σύμβολα καλοτυχίας για καλή χρονιά!

Σύμβολα καλοτυχίας για καλή χρονιά!

 

 
Μια σειρά από έθιμα για την προσέλκυση καλοτυχίας είναι καταγεγραμμένα από παλιά και διατηρούνται μέχρι σήμερα κάθε Πρωτοχρονιά. Προληπτικοί και μη κάθε τέτοια μέρα επιθυμούν να προσελκύσουν τη θεά τύχη που θα τους εξαφαλίσει επιτυχίες σε κάθε επίπεδο τον καινούριο χρόνο.
 
 
Για τον σκοπό αυτό μια σειρά από σύμβολα που έχουν καθιερωθεί ως καλοί  οιωνοί επιστρατεύονται για να ξορκίσουν την κακοδαιμονία και να προσελκύσουν την τύχη. Τα δημοφιλέστερα από αυτά, το ρόδι, τα πέταλα, το τετράφυλλο τριφύλλι, το φλουρί της βασιλόπιτας αλλά και η ταπεινή αυτοφυής αγριοκρεμμύδα.
 
 
Το ρόδι από την αρχαιότητα θεωρούνταν σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας.Μέχρι και σήμερα στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς ο νοικοκύρης βγαίνει από το σπίτι για να σπάσει ένα ρόδι που για να είναι καλορίζικη και να έχει αφθονία. 
 
 
Στο πρώτο γλυκό της νέας χρονιάς, την βασιλόπιτα, κυρίαρχο είναι το νόμισμα (φλουρί) που κρύβει μέσα της και όλοι προσδοκούν να κερδίσουν για να έχουν μια επιτυχημένη χρονιά.
 
 
Το τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα ακόμη από τα δημοφιλή γούρια. 
Το πέταλο του αλόγου είναι από τα πιο γνωστά σύμβολα ευτυχίας και προστασίας από την βασκανία.
 
 
Ενώ η ταπεινή αγριοκρεμμύδα ή ασκέλα, αποτελεί και στις μέρες μας ένα σύμβολο καλοτυχίας, αναγέννησης και υγείας. Από την αρχαιότητα σε πολλά μέρη της Ελλάδας την κρεμούν στην πόρτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για γούρι αφού εξακολουθεί να ζει πολύ καιρό κι ας είναι ξεριζωμένη. Η ζωτική της δύναμη πιστεύεται ότι μπορεί να μεταφερθεί και στο σπίτι, ενώ προλαμβάνει τις κακές γλώσσες να μην μπουν στο κατάστημα ή στο σπίτι που είναι κρεμασμένη. 
 
 
Είτε πιστεύετε στα γούρια και τις δοξασίες, είτε θεωρείτε ότι μόνοι μας φτιάχνουμε την τύχη μας, υποδεχθείτε το 2015 φορώντας το πιο ζεστό σας χαμόγελο και προσπαθείστε για το καλύτερο! Να έχετε μια καλή και δημιουργική νέα χρονιά!