Τελευταία αποσπερίδα απόψε στην Στέγη Μελέτης

Τελευταία αποσπερίδα απόψε στην Στέγη Μελέτης

 

 

Συνέχεια και τέλος του αφιερώματος της Στέγης Μελέτης στον χαράκτη Γιάννη Κεφαλληνό ( 1894-1957) και στη σχέση του με τη Μύκονο, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα, στη Δημοτική Στέγη Μελέτης Πολιτισμού και Παράδοσης. 
 
Αυτή τη φορά τους φίλους των αποσπερίδων περιμένει μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη: Η Στέγη Μελέτης απόκτησε μόλις πριν από λίγες μέρες ένα αυθεντικό έργο του Κεφαλληνού, ένα άγνωστο χρωματιστό σχέδιο του, που προφανώς προοριζόταν κι αυτό για μιαν ακόμη ανολοκλήρωτη έγχρωμη ξυλογραφία από τη Μύκονο του 1932 και θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: «Βράχοι, χώμα και ξερολιθιές σε μια παραγκαιριά της Μύκονος καρσί από τα Πρασονήσια και τη Δήλο». 
 
Οι φίλοι των αποσπερίδων θα έχουν τη χαρά και την τύχη να θαυμάσουν από κοντά το σχέδιο του Κεφαλληνού με τα γήινα, τα διακριτικά χρώματα της πολυγνώτειας χρωματικής κλίμακας, που τόσο την αγαπούσε ο ζωγράφος. «Τι είναι η Μύκονος; Μια σκηνογραφία για όπερα, όπου είναι αδύνατον να βάλεις για ηθοποιούς τους χωριάτες ή τους σνομπ που συχνάζουν εκεί. Αυτά, για τη Χώρα. Πιο μέσα όμως, βαθιά στο νησί, θα συναντήσεις μια φύση πρωτόγονη… Μόνο άγριοι, απότομοι βράχοι και το χώμα… Σ’ ένα τέτοιο τοπίο, όποιον άνθρωπο και να βάλεις, θα στεκότανε. Οποιονδήποτε, εκτός από τον σνομπ…». Το έργο προέρχεται από ιδιωτική συλλογή και πιθανότατα εκτίθεται δημόσια για πρώτη φορά.
 
Η δόκτορας Κοινωνιολογίας και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Δέσποινα Νάζου θα κάνει μια ενδιαφέρουσα Κοινωνιολογική, «ψυχογραφική» και συγκριτική παρέμβαση- προσέγγιση στα όσα έχουν ειπωθεί για τη μαγεία του νησιού μας εκείνης της εποχής.
 
Προοιμιακά: η συγκλονιστική άρια-προσευχή της Αριάδνης προς την Αφροδίτη μπροστά στην ανοιχτή πόρτα του λαβύρινθου όπου ο καλός της θ’ αναμετρηθεί με τον Μινώταυρο από την όπερα Ariane (1906) του Jules Massenet (1842-1912).
 
Το επόμενο ραντεβού για τους φίλους της Στέγης στις 12 Ιανουαρίου
 
Η βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά είναι ανοιχτή και τον χειμώνα Τετάρτη και Παρασκευή 04:30 - 8:30 μ.μ.