Πιο κοντά τις εκλογές φέρνουν τα 160

Πιο κοντά στο ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές δείχνει το αποτέλεσμα της χθεσινής πρώτης ψηφοφορίας, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η χθεσινή ψηφοφορία, διέψευσε τις κυβερνητικές προσδοκίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αφού οι 160 ψήφοι που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας, αναγκάζουν ουσιαστικά, τον κυβερνητικό συνασπισμό να εξετάσει κινήσεις ανατροπής του σκηνικού εφόσον θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια να διαφοροποιηθεί το αποτέλεσμα έως την τρίτη και κρισιμότερη αναμέτρηση.
Επιπλέον όμως, οδηγεί σε μια διελκυστίνδα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη πιέζει το Μέγαρο Μαξίμου για άμεσες πρωτοβουλίες και για μια ύστατη προσπάθεια συννενόησης με την αντιπολίτευση. Αντίστοιχες συστάσεις απευθύνουν στο Μαξίμου και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, το κέρδος για την κυβέρνηση κατά την πρώτη δοκιμασία περιορίστηκε, τελικώς, σε πέντε ανεξάρτητους βουλευτές (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής), οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητα Δήμα.
Παράλληλα, όμως, έγινε σαφές ότι ακόμη και η μεταστροφή άλλων ανεξάρτητων βουλευτών που αμφιταλαντεύονταν και χθες επέλεξαν το «παρών» δεν αρκεί για να υπερκαλυφθούν οι 20 ψήφοι που αναζητούνται πλέον για τη προεδρική εκλογή.
Βάσει της χθεσινής κοινοβουλευτικής αριθμητικής, πολιτική διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνον από τη μετακίνηση βουλευτών που κινούνται στον πυρήνα των μικρότερων κομμάτων, όπως η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, και χθες ακολούθησαν χωρίς παρασπονδίες την κομματική γραμμή.
Ακόμη κι αν υπάρξουν, ωστόσο, ορισμένες μετακινήσεις από αυτές τις ομάδες βουλευτών, οι οποίοι είναι προφανές ότι θα αποσκιρτήσουν από τα κόμματά τους ανοίγοντας νέο χορό καταγγελιών και δυναμιτίζοντας περαιτέρω το πολιτικό τοπίο, είναι αμφίβολο εάν και πάλι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων.
Αποτιμώντας το χθεσινό αποτέλεσμα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναγνώριζαν χθες ότι στην πραγματικότητα η προεδρική εκλογή θα είναι σε δέκα ημέρες εφικτή μόνον με μεταστροφή των κομματικών χώρων και όχι μεμονωμένων βουλευτών. Το μήνυμα είναι ότι, με δεδομένη την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους, διέξοδος μπορεί να αναζητηθεί μόνον μέσα από μια συμφωνία με τις κομματικές ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν κινήσεις τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον με μεσολαβητές. Ως αφετηρία θα μπορούσε να καταγραφεί η σημερινή συνάντηση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη με τον Πάνο Καμμένο, αν και κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό κάνουν λόγο για προσωπική του πρωτοβουλία και όχι για κίνηση που επιδιώχθηκε από το Μαξίμου.
Ωστόσο, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ο Πάνος Καμμένος, με τις δηλώσεις τους αμέσως μετά την χθεσινή ψηφοφορία, δεν άφησαν περιθώρια για επανεξέταση της στάσης τους. Αντιθέτως, προέβαλαν την αρνητική ψήφο τους ως κίνηση που στρέφεται αποκλειστικά κατά της κυβέρνησης, ενώ παρουσίασαν ως αναγκαιότητα την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών.
«Οι δημοκρατικές διαδικασίες δείχνουν τον δρόμο», ανέφερε ο κ. Κουβέλης, ενώ ο Πάνος Καμμένος ουσιαστικά τον συμπλήρωσε λέγοντας: «Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε, θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε αντικατάσταση της κυβέρνησης». Ως εκλογικό σινιάλο αντιμετωπίζουν την ίδια ώρα το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση θα μείνει τελικώς μακριά από τον στόχο των 180 βουλευτών και στις τρεις αναμετρήσεις.