Σύσκεψη για το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας στο Υπ. Παιδείας

Σύσκεψη για το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας στο Υπ. Παιδείας

 

 

 

 

Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.
 
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής και αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των Τηνίων για την επαναφορά του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) στην προτέρα θεσμική του κατάσταση, ο Υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Σπύρος Σπυρίδωνος , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός, ο Έπαρχος Τήνου, εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ.α.
 
Στη συζήτηση εκτέθηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών και οι αντιθέσεις τόσο στη διαδικασία, όσο και στην ουσία των τροπολογιών του ν. 4301/14, ενώ η μόνη βασική συμφωνία επήλθε στην γενική παραδοχή του χαρακτήρα του ΠΙΙΕΤ, ως ιδιάζον Εθνικό και Θρησκευτικό Ίδρυμα ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο από το κράτος.
 
Συμφωνήθηκε επίσης να συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των δύο πλευρών, παρουσία και εκπροσώπου της εκκλησίας, η οποία θα αναλάβει το έργο της καταγραφής και ανταλλαγής νομικών επιχειρημάτων για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
 
Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ενισχυμένης ψήφου του Μητροπολίτη στη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, καθώς και στη συμμετοχή του στην επιτροπή διορισμού του διευθυντή της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής του Πύργου, χωρίς να επέλθει ουσιαστική συμφωνία.
 
Δριμεία κριτική στη «μεθοδολογία των τροπολογιών» άσκησε ο Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «χωρίς καμιά διαβούλευση ούτε με το δήμο, ούτε καν με τη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος, ψηφίστηκαν στη βουλή με διαδικασίες εξπρές, προφανώς παρακάμπτοντας τις αναμενόμενες αντιδράσεις της τηνιακής κοινωνίας».
 
Επισημαίνεται επίσης, ότι αν υπήρχε διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα, «κάτι που μπορεί και που πρέπει να συμβεί με την επαναφορά του χαρακτήρα και του ρόλου του ΠΙΙΕΤ στην προηγούμενη προ του ν. 4301/14 κατάσταση». Τέλος, τονίσθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπαρασταθεί στον αγώνα της τηνιακής κοινωνίας για τον παραπάνω στόχο και θα συμβάλλει σε όποια λύση οδηγεί σ/ αυτή την κατεύθυνση.