Έρευνα: 269.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς

Έρευνα: 269.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων στους ωκεανούς

 

 
Σχεδόν 269.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους ωκεανούς του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα του ινστιτούτου Five Gyres, μίας περιβαλλοντικής οργάνωσης με έδρα την Καλιφόρνια, στοιχείς της οποίας δημοσιεύει η naftemporiki.
 
Η μεγάλη αυτή ποσότητα απορριμμάτων είναι ικανή να γεμίσει περισσότερα από 38.500 απορριμματοφόρα οχήματα, ενώ εκτιμάται πως αποτελείται από περισσότερα από 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια, σύμφωνα με τη μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα δεν έλαβε υπ’ όψιν της τα πλαστικά που βρίσκονται στον πυθμένα των ωκεανών, παρά μόνο στην επιφάνειά τους.
 
Η ρύπανση από πλαστικά βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις ανά τους ωκεανούς, κάνοντας δύσκολη την εκτίμηση της συνολικής ποσότητας και μάζας των απορριμμάτων. Η διεθνής ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από 24 διαφορετικές αποστολές που έλαβαν χώρα από το 2007 έως το 2013 σε περιοχές όπως οι ακτές της Αυστραλίες, ο κόλπος της Βεγγάλης και η Μεσόγειος Θάλασσα.
 
Τα δεδομένα περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με μικροπλαστικά που συνελέχθησαν με τη χρήση διχτυών καθώς και πιο μεγάλα πλαστικά απορρίμματα των οποίων η ύπαρξη επιβεβαιώθηκε οπτικά από παρατηρητές και κάμερες. Τα ευρήματα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός υπολογιστικού μοντέλου διανομής των πλαστικών στον ωκεανό.
 
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, οι επιστήμονες υπολόγισαν πως περίπου 5,25 τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια με βάρος περίπου 269.000 τόνους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους ωκεανούς του πλανήτη. Μεγάλα πλαστικά φαίνεται να βρίσκονται σε αφθονία κοντά στις ακτές, και μικρότερα πλαστικά εμφανίζονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Οι υπολογισμοί συγκεκριμένα για τα ιδιαίτερα μικρά πλαστικά επιβεβαιώνονται από μία άλλη έρευνα Ισπανών επιστημόνων η οποία κατέληξε σε παρόμοια νούμερα χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία.