Η Μύκονος μέσα στα έργα παραγωγής ενέργειας

Η Μύκονος μέσα στα έργα παραγωγής ενέργειας

 

Την πρώτη δανειακή σύμβαση υπέγραψε σήμερα η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 80 εκατ. Ευρώ, για επενδύσεις της περιόδου 2014-2019, σε νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά Ρόδο, Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Λήμνο, Σκύρο, Κω, Κάρπαθο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Οθωνούς, Ερικούσες, Δονούσα, Μεγίστη και Ανάφη.
 
Μέχρι το 2020 προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 10 δις. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης, σε υποδομές ενέργειας στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, την εξοικονόμηση, τις ανανεώσιμες πηγές και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
 
Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται η ηλεκτρική διασύνδεση μεγάλου μέρους των Κυκλάδων, η πρώτη φάση της οποίας περιλαμβάνει τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα της 'Ανδρου, της Νάξου, της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου θα ολοκληρωθεί, όπως είπε ο υπουργός, το 2016, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ.
 
Η σύμβαση μεταξύ ΕΤΕπ και ΔΕΗ που υπεγράφη σήμερα αποτελεί μέρος συνολικής χρηματοδότησης ύψους 190 εκατ. Ευρώ, που αφορά σε επενδύσεις όπως την κατασκευή Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη νότια Ρόδο καθαρής ισχύος 115 MW διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού και επιτυγχάνοντας υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις, την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενου εξοπλισμού, κ.α.