Ο Καρυοθραύστης σήμερα στο Γρυπάρειο

Ο Καρυοθραύστης σήμερα στο Γρυπάρειο

 

 

Ο Καρυοθραύστης αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των Χριστουγέννων. Εκεί που τα όρια της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα, θα μας ταξιδέψουν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Σχολής Χορού Ελισάβετ Τσιλιοπούλου.
 

Ο Πολιτιστικός Αθλητικός Κοινωνικός Οργανισμός "Γεώργιος Αξιώτης" σε συνεργασία με την Σχολή Χορού της κας Τσιλιοπούλου παρουσιάζουν το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι. Είναι το 3ο και τελευταίο μπαλέτο που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι. 
 

Η πρεμιέρα δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1892 στην Αγία Πετρούπολη, σε μια εποχή που ο συνθέτης βρισκόταν στο τέλος της ζωής του και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Ωστόσο από την μουσική βγαίνει μια μοναδική αίσθηση ξεγνοιασιάς και αθωότητας. 
 
 
Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο... 
 
 
Όταν ο Τσαϊκόφσκι έγραψε αυτό το έργο, ποτέ δεν πίστεψε στην αξία του, όπως ο ίδιος ομολόγησε αργότερα. Η μικρή του εισαγωγή είναι αυτή που δημιουργεί τις συνθήκες για τη νοητή ανάπλαση του κόσμου των παραμυθιών.
 
 
Ώρα έναρξης 7:00 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη.