Διεθνής Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2003 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς, με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια", που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες.
Στα μηνύματά τους για τη σημερινή ημέρα, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ, επισημαίνουν τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις της κλοπής του δημόσιου χρήματος και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών, αφού σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, "η κλοπή του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος σημαίνει λιγότερους πόρους για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού".
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη "Διεθνή Διαφάνεια" το 2014 η Ελλάδα βελτίωσε την θέση της και βρίσκεται στην 69η θέση ανάμεσα σε 175 χώρες, από την 80η πέρυσι, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς, τον οποίο καταρτίζει αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση.
Εξακολουθεί όμως να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, από τις χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.